Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk 20 april 2007 MLB/M/2007/13.530

Onderwerp
wetgeving publieke en commerciële omroep

In het regeerakkoord is aangekondigd dat het kabinet spoedig voorstellen zal indienen over de publieke omroep en om alcoholreclame bij de commerciële omroep te beperken. Ik heb besloten de benodigde wijzigingen van de Mediawet in twee fases te realiseren. In deze kabinetsperiode zal Nederland bovendien de herziene Europese Televisierichtlijn implementeren. In deze brief informeer ik u over de planning van wetgeving voor de publieke en commerciële omroep.

Multimediale taak publieke omroep en reclame commerciële omroep

Nog dit jaar zal ik een wetsvoorstel indienen dat de multimediale taak van de publieke omroep beter regelt en de reclameregels voor commerciële omroep versoepelt. Deze wijziging van de Mediawet geef ik als roepnaam de `Multimedia- en reclamewet'.

Nu gelden voor themakanalen en diensten als Uitzending Gemist andere regels dan voor de algemene radio en televisiezenders. Straks gaan voor alle activiteiten van de publieke omroep dezelfde regels gelden. Dit is nodig in reactie op de snelle digitalisering van het medialandschap en het veranderende mediagebruik. Het huidige onderscheid tussen hoofd- en neventaken hindert de publieke omroep in zijn ontwikkeling. In de Multimedia- en reclame wet zal ik ook de verhoging van de rijksbijdrage aan de publieke omroep vastleggen.

Verder benut ik het wetsvoorstel om de reclame- en sponsorregels voor commerciële omroep te verlichten. De sector en de Tweede Kamer hebben hier meerdere malen om gevraagd. Doel is het concurrentienadeel te verminderen dat Nederlandse omroepen hebben vergeleken met op Nederland gerichte omroepen die vanuit Luxemburg opereren. Onder meer zullen zij films iets vaker mogen onderbreken voor reclame. Daar tegenover staat wel een verbod op het uitzenden van alcoholreclame voor 21.00 uur; dit is afgesproken in het regeerakkoord en bedoeld om drankmisbruik door de jeugd tegen te gaan.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl Contactpersoon: M. Vochteloo, T +31-70-4123319,IPC 3400 E

blad 2/2

Organisatie landelijke publieke omroep

Volgend jaar zal ik een tweede wetsvoorstel indienen voor wijziging van de Mediawet. Dit gaat over de organisatie van de publieke omroep, en heeft de roepnaam `Organisatiewet'. Mijn inzet is te zorgen dat de besluitvorming over de programmering eenvoudiger en effectiever wordt. Alleen dan kan de publieke omroep positie houden in een vol digitaal medialandschap en is de extra rijksbijdrage goed besteed.

Op dit moment vorm ik me een beeld van de situatie in Hilversum. Voor het zomerreces zal ik de Tweede Kamer een brief sturen met op hoofdlijnen mijn voorstellen voor verbeteringen. Hierover voer ik graag een debat in de Tweede Kamer. Vervolgens zal ik de brief uitwerken tot een wetsvoorstel. Voor juni 2009 wil ik de behandeling van de Organisatiewet afronden, omdat dan omroepverenigingen een aanvraag indienen voor een nieuwe erkenning.

Implementatie Europese Televisierichtlijn

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor herziening van de Europese Televisierichtlijn. Inzet is om nieuwe audiovisuele diensten die vergelijkbaar zijn met televisie onder de werking van de richtlijn te brengen. Verder worden de regels voor reclame en sponsoring verruimd, in overeenstemming met veranderingen op de mediamarkt onder invloed van digitalisering. Waarschijnlijk wordt de behandeling van de richtlijn door de Raad (van de Ministers van de EU- lidstaten) en het Europees Parlement nog dit jaar afgerond. Ik zal vervolgens een wetsvoorstel maken voor implementatie van de nieuwe richtlijn in de Nederlandse Mediawet.

Ik vertrouw erop dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd over de planning van wetgeving voor de publieke en commerciële omroep.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk