Dienstenbond CNV

Nieuws

Wordt het Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland of toch Barclays?

20 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: a.kansouh

Een ding staat vast: bij ABN Amro wordt het nooit meer zoals het was. Het is een dilemma van 68 miljard euro. Het is allemaal begonnen op 21 februari jl. toen een brief van TCI, The Childrens Investment Fund uit Londen, in de publiciteit kwam die ABN Amro opriep tot verregaande maatregelen om haar teleurstellende beleggers-rendement te verbeteren. Daarna volgende de gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op. President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank noemde deze manier van zaken doen een brug te ver. ABN Amro en de wat grotere Barclays Bank bevestigden vervolgens dat zij onderhandelden over samengaan, wat in Nederland een fusie heet en in Londen en New York een overname. Zij namen vier weken de tijd om eruit te komen, een termijn woensdag 17 april jl. afliep. Vervolgens is deze termijn door ANB Amro verlengd tot en met 19 april jl. En toen kwam vrijdag vorige week de bevestiging dat een groep van drie banken ook een gooi wil doen naar de bank.

Bij ABN Amro moeten de bestuurders nu opeens op meer borden schaken. Het zijn niet meer alleen de inmiddels vier weken durende onderhandelingen met de beoogde Britse partner, Barclays Bank, die hun volledige inzet eisen. Vrijdagavond meldde zich een tweede gegadigde, een groep van drie internationale banken, bestaande uit Fortis, de Spaanse Banco Santander en de Britse Royal Bank of Scotland. Zij willen ABN Amro ook wel overnemen, zij willen inzage in de boeken, maar noemen geen prijs. De inzet? ABN Amro, de grootste Nederlandse bank, met een winst per kwartaal van zon 1,3 miljard euro, bijna 107.000 werknemers, van wie bijna 27.000 in Nederland. De waarde van de ABN Amro-aandelen op de beurs: bijna 68 miljard euro. En stijgende. Het is een strijd om de macht tussen beleggers en managers. Het gaat over de hoofden heen van werk-nemers. En het gaat over de hoofden heen van miljoenen klanten, van wie sommigen zich zullen afvragen: is mijn geld nog veilig? Dit is nog los van de vraag wat er over blijft van de Nederlandse glorie.

Volgende week donderdag 26 april 2007 vergaderen de aandeelhouders. Op de agenda staan vergaande voorstellen, waaronder een voorstel om ABN Amro op te breken, ingediend door de activistische aandeelhouder TCI, die 2 procent van de aandelen zegt te hebben. Op basis van de summiere aanwezige informatie kan worden aangenomen dat wat TCI andere beleggers voorstelt ongeveer hetzelfde is als wat de groep van drie banken wil bereiken. Extra complicatie: de afgelopen weken is ongeveer de helft van de aandelen van ABN Amro in andere handen overgegaan en buiten een klein kringetje handelaren weet niemand hoeveel steun TCI heeft van speculatieve beleggingsfondsen en andere partijen.

De alsmaar stijgende beurskoers speelt de groep van drie in de kaart. Talloze analisten opperen dat Barclays eigenlijk niet meer op tafel kan leggen dan 35 euro per aandeel ABN Amro. Omdat het driebankschap meer mogelijkheden heeft om her en der kosten te besparen zouden zij meer geld kunnen bieden. Volgens analisten kan het consortium zeker vijf euro meer betalen dan Barclays. Analisten gaan ervan uit dat de groep van drie de bank in eigen kring verdeelt. De Spaanse Santander krijgt de grote Braziliaanse en de Italiaanse activiteiten, de Schotten nemen de gewilde Amerikaanse bank in de regio Chicago en wellicht de zakenbank over. En Fortis krijgt Nederland en Azië.

De Nederlandsche Bank (DNB) acht een bod op ABN Amro door het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander als sterk risicoverhogend. Ook CNV Dienstenbond ziet het gevaar van opdeling van de bank voornamelijk op sociaal en personeelsgebied. Of het Barclays, het consortium of een andere wordt, mag en kan op geen enkele wijze betekenen dat de werknemer het kind van de rekening wordt. Wij zullen ons te allen tijde inzetten op werkzekerheid voor iedereen. Werknemers die hun beste jaren hebben versleten in ABN Amro en een behoorlijke bijdrage hebben geleverd aan het voortbestaan van bewuste bank verdienen op zon minst werkzekerheid. Dat vereist van u en ons om de ontwikkelingen de komende tijd nauwlettend te volgen, de zaag scherp te houden en elkaars hand vast te houden. Samen staan wij sterker.

Op 23 april as. praten wij ook met de Raad van Bestuur van uw bank en zullen een en ander bespreken. Ook zullen wij onze zienswijze bij hem neerleggen. Daarnaast zullen wij op 25 april as. ook met de COR van de bank overleggen. Wij zullen u direct daarna informeren over de verdere stappen en strategie.

Uw steun is nodig
CNV Dienstenbond behaald o.a. de beste CAO- dan wel Sociaal Plan (SP)-resultaten als leden direct betrokken zijn bij de onderhandelingen en ons daarbij volop ondersteunen. Dit kan direct door zitting te nemen in de Bedrijfsledengroep (BLG). Dit is een klank-bordgroep die meedenkt, meepraat en meebeslist over onder andere de CAO- en SP-voorstellen alsook het verloop van de onderhandelingen omtrent reorganisaties. Uiteraard krijgt u conform de CAO ruime faciliteiten hiervoor, zoals extra verlofdagen. U kunt ons echter ook wat meer op afstand steunen door bereid te zijn informatie van CNV Dienstenbond te verspreiden onder collegas in uw bedrijf of door CNV Dienstenbond te informeren over ontwikkelingen in uw bedrijf (die van belang zijn voor de CAO). Wij verzoeken u dan ook om ons via de mail (secretariaat@cnvdibo.nl) of via telefoonnummer 023-5670 685 te laten weten of u bereid bent om ons en uzelf te helpen.

De steun van uw collegas is nodig
We hebben niet alleen uw (actieve) steun nodig, maar ook die van uw collegas. Hoe meer werknemers bij ZN lid zijn van CNV Dienstenbond, hoe beter de resultaten zullen zijn die wij voor u kunnen bereiken. Vraag daarom uw collega om lid te worden van CNV Dienstenbond. Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Ahmed Kansouh (tel: 023-5651052 of e-mail: a.kansouh@remove-this.cnvdibo.nl