Gemeente Heerenveen

Sneller en goedkoper een bouwvergunning aanvragen in Heerenveen

Gaat u bouwen of verbouwen? Dan hebt u in veel gevallen een bouwvergunning nodig. Vanaf 16 april is het mogelijk om in Heerenveen een aanvraag in te dienen volgens een nieuwe methode: het Heerenveens model. Bij deze nieuwe methode hebt u uw bouwvergunning sneller in huis en draagt u zelf meer verantwoordelijkheid.

Verschillende bouwvergunningen
De wet bepaalt voor welke bouwwerken u een vergunning nodig hebt. Er zijn drie mogelijkheden: soms hebt u helemaal geen vergunning nodig, in andere gevallen moet u een lichte of een reguliere vergunning aanvragen. Welke vergunning u nodig hebt, is afhankelijk van de afmeting en de plaats van het bouwwerk. Voor kleine, onopvallende bouwwerken hebt u geen of een lichte vergunning nodig. Voor alle overige bouwplannen hebt u een reguliere bouwvergunning nodig. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.vrom.nl/woningwet. Bij twijfel kunt u ook altijd contact opnemen met de afdeling Publiek van de gemeente Heerenveen.

Heerenveens model
Een reguliere bouwvergunning kunt u op twee manieren aanvragen: via de landelijke manier of via het eerder genoemde Heerenveens model. Het verschil zit in de hoeveelheid gegevens die u moet overleggen en in de wijze van controleren door de gemeente. Bij het Heerenveens model hoeft u niet voor alle aspecten gegevens in te leveren. In plaats daarvan tekent u een verklaring dat u er zelf voor zorgt dat uw bouwplan aan deze aspecten voldoet . Omdat de gemeente er minder werk aan heeft, betaalt u ook minder leges. Bij het Heerenveens model krijgt u een korting van 10 procent op de leges, tot een maximum van 1.000 euro.

Minder papierwerk, meer vertrouwen
Uw reguliere bouwvergunning kunt u aanvragen volgens het Heerenveens model. Deze methode heeft de gemeente speciaal ontwikkeld om het u gemakkelijker te maken. U hoeft namelijk bij deze manier van aanvragen minder gegevens in te leveren. De gemeente gaat ervan uit dat u voor de aspecten gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid zelf zorgt dat het bouwplan aan de eisen voldoet, bijvoorbeeld doordat u een vakkundige aannemer inschakelt. Bij het Heerenveens model vertrouwt de gemeente er dus op dat u er zelf voor zorgt dat de regels worden nageleefd. De gemeente controleert bij het Heerenveens model nog wel op de gebruikelijke manier of uw bouwplan voldoet aan het bestemmingsplan, de eisen van brandveiligheid en constructieve veiligheid, en indien nodig aan welstand en de monumentenwet. Voor deze aspecten moet u dan ook gegevens inleveren. Dat geldt ook voor het punt `ventilatie' bij het aspect gezondheid. Ook dit wordt gewoon getoetst en ook hiervoor moet u gegevens overleggen.

Meer vrijheid
Het Heerenveens model zorgt voor minder administratieve rompslomp. Dat betekent niet dat de gemeente minder belang hecht aan de kwaliteit van uw bouwwerk. De nieuwe methode is bedoeld om u meer vrijheid te geven: u bepaalt of u voor alle aspecten gegevens in wilt leveren of niet. Net zoals u er zelf verantwoordelijk voor bent dat de kwaliteit van uw bouwwerk in orde is.

Feestelijke bijeenkomst
Op dinsdag 3 april organiseerde de gemeente een officieel startmoment. Tijdens de feestelijke bijeenkomst gaven verschillende organisaties hun visie op het Heerenveens model. Ze waarderen de doelstelling van de gemeente Heerenveen om met minder regels, toetsing en handhaving de kwaliteit van bouwen op peil te houden. Om de kwaliteit van bouwen te borgen, werd een overeenkomst getekend door Bouwend Nederland, de woningcorporaties Arqin en Woonbedrijf Zuid-West, en de gemeente Heerenveen.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over de aanvraag van een bouwvergunning? Of twijfelt u of u een bouwvergunning nodig hebt? Op de website van de gemeente Heerenveen (www.heerenveen.nl) kunt u meer informatie vinden over het Heerenveens model. Ook kunt u contact opnemen met de afdeling Publiek, telefoon: 0513 - 617 617.