Gemeente Boekel


Boekel maakt werk van reconstructie

Het reconstructieplan is naast het streekplan en het bestemmingsplan buitengebied bepalend voor de inrichting van het buitengebied. Landbouw, natuur en milieu krijgen ieder meer ruimte om door te ontwikkelen zonder elkaar in de weg te zitten.

Het reconstructieplan is naast het streekplan en het bestemmingsplan buitengebied bepalend voor de inrichting van het buitengebied. De reconstructie heeft als doelstelling om het buitengebied op een andere manier in te richten, waarbij strijdige functies uit elkaar getrokken worden. Met andere woorden landbouw, natuur en milieu krijgen ieder meer ruimte om door te ontwikkelen zonder elkaar in de weg te zitten. Daartoe moeten functies verplaatst worden.
Het bieden van perspectief en ruimte aan de landbouw is een belangrijk doel van de reconstructie. Veel intensieve veehouderijbedrijven kunnen zich niet meer verder ontwikkelen als gevolg van de milieuwetgeving. De reconstructie kiest er voor om een deel van deze bedrijven nieuw perspectief te bieden in speciaal daarvoor toegewezen LOG. Daar staat tegenover, dat in extensiveringgebieden de (intensieve) veehouderij zal moeten wijken voor natuur, milieu en landschap. Ook bedrijven in de kernrandzones die een belemmering vormen voor wonen, werken en verkeer moeten wijken. Het biedt een uitgelezen kans om bedrijven uit de kernrandzone te saneren en daarmee de stankoverlast voor burgers te verminderen.
De reconstructie creëert hiervoor een aantal zones. Deze integrale zonering kent extensiveringgebieden, verwevinggebieden en landbouwontwikkelingsgebieden (LOG).

Extensiveringsgebieden
Deze gebieden liggen in en rondom natuurgebieden en rondom kernen en bebouwingsclusters.
De bedoeling is om hier de waarden van natuur, milieu, bos, landschap en cultuurhistorie te versterken. Bovendien moeten de functies wonen (op bestaande locaties), grondgebonden landbouw, kleinschalige en extensieve recreatie zich kunnen ontwikkelen.
Hiervoor moeten belemmeringen, veroorzaakt door de intensieve veehouderij weggenomen worden. Uitbreiding en her of nieuwvestiging van intensieve veehouderij is niet meer mogelijk. Er wordt naar gestreefd om de intensieve veehouderijen uit deze gebieden te verplaatsen vanwege de nadelige effecten op natuur (ammoniakuitstoot) en woongebieden (stankoverlast).

Verwevingsgebieden
Dit zijn de gebieden waar sprake is van vermenging van functies zoals landbouw, wonen, natuur, landschap en recreatie en toerisme. Hier is hervestiging of uitbreiding van de intensieve veehouderij mogelijk als de omgeving dit toelaat. Nieuwvestiging is niet mogelijk.

Landbouwontwikkelingsgebieden (LOG)
Hier kan de intensieve veehouderij zich verder ontwikkelen. Deze sector mag hier uitbreiden, hervestigen en nieuwvestigen. Dus zowel bestaande bedrijven als inplaatsers kunnen hier doorontwikkelen. Het aantal inplaatsingen per gebied is beperkt.
In Boekel gaat het om de LOG Venhorst, aan de Millseweg en de Waterdelweg.
Gemeente Boekel wil actief bijdragen aan de reconstructie van het buitengebied. Onze gemeente heeft als eerste het reconstructieplan doorvertaald in het bestemmingsplan buitengebied. Daarmee ligt de weg open het reconstructieplan uit te voeren. Het uit elkaar trekken van strijdige functies in een gebied maakt het handhaven of doorontwikkelen van de gewenste functies mogelijk.

Het is belangrijk dat de intensieve veehouderijbedrijven in de extensiveringgebieden rond de kernen van Boekel, Venhorst en Huize Padua op termijn worden gesaneerd. Voor de ondernemers is in dat gebied geen toekomst. De technische voorzieningen die in de nabije toekomst worden vereist om de milieudruk te verminderen kunnen in de praktijk alleen gefinancierd worden door uitbreidingen. Omdat dit in die gebieden vrijwel niet mogelijk is, raken deze bedrijven in de knel. Ook ruimtelijk gezien zijn uitbreidingen daar een probleem. Dit kan een verdere ontwikkeling van de verschillende kernen beperken.

Zowel voor de Gemeente Boekel als voor de ondernemers met een intensieve veehouderij in de extensiveringgebieden is het voortduren van de huidige situatie ongewenst. Diverse veehouders hebben al te kennen gegeven gebruik te willen maken van de mogelijkheden tot inplaatsing in de LOG. De Gemeente Boekel wil deze ontwikkeling graag gestructureerd aanpakken Zowel ruimtelijk, verkeerstechnisch zowel als milieutechnisch heeft dit grote voordelen. Onze gemeente wil daarom een actief verplaatsingsbeleid formuleren en uitvoeren.

Voor een goed begrip is het belangrijk om te weten dat gemeente Boekel zich niet kan onttrekken aan de doelstellingen van de reconstructie en de realisatie van LOG. Het gaat hier om gemeentegrensoverstijgende belangen. Zowel de provincie als het Rijk hebben een regisserende en faciliterende rol en hebben hoge ambities geformuleerd. Het is onze taak om hieruit het optimale rendement te halen voor de diverse belangen op ons grondgebied. We willen kansen benutten en uitgaan van een pro actieve en constructieve aanpak.