Leidt rinitis tot astma? - GA2LEN campagne

20.04.2007 / 11:36 / Rubriek: Informatief / Organisatie: Ga2len

Ga2len

Leidt rinitis tot astma? - GA2LEN campagne

LONDEN, April 20 /PRNewswire/ --
"Leidt rinitis tot astma?", de nieuwe informatiecampagne van het Global Allergy and Asthma European Network, GA2LEN (1), werd vandaag (20 april) uitgebracht op haar jaarlijkse conferentie in Londen, UK.

De doelstelling is de gezondheidszorg en patiënten op de hoogte te brengen van de link tussen rinitis en astma bij de behandeling van een of beide van deze infectieziektes. Bewijs toont aan dat rinitis en astma aan mekaar verbonden zijn, wat het concept van 'een luchtweg, een ziekte' suggereert. De behandeling van een ziekte kan verbeterd worden door rekening te houden met de andere.

De campagne is gebaseerd op door vakgenoten beoordeelde (peer-reviewed) wetenschappelijke publicaties van het 'GA2LEN review committee' (2) en volgt de aanbevelingen van internationale richtlijnen inzake de behandeling van Allergic Rhinitis and Its Impact on Asthma (ARIA). De campagne zal ontvouwd worden in Europese landen in nauwe samenwerking met de EFA, de European Federation of Allergy and Airway Diseases Patients Association. Twee Engelstalige brochures zijn beschikbaar: een is bestemd voor de eerstelijnsgezondheidszorg en de andere voor de patiënten. Deze brochures worden momenteel vertaald naar verschillende talen om nationaal verspreid te worden.

GA2LEN bedankt Phadia en UCB Pharma voor hun steun aan de campagne via studietoelagen.

Beschouw rinitis nooit als triviaal! Wat patiënten moeten weten

De verspreiding van allergische rinitis stijgt tot 20 bij kinderen en 30 bij tieners. Het is belangrijk allergische rinitis correct te diagnosticeren en te behandelen, hetgeen de levenskwaliteit van de patiënt aanzienlijk kan verbeteren en de kans op ontwikkeling of verergering van astma doen dalen.

Gezondheidszorg: rinitis en astma, verenigde aandoeningen van het luchtkanaal

Rinitis en astma worden dikwijls door verschillende medische disciplines behandeld. Toch verbeteren de omstandigheden voor de patiënten aanzienlijk wanneer neus- en bronchiziektes vanuit het perspectief van een
'gezamenlijk luchtkanaal' worden behandeld. Of de link tussen rinitis en astma al dan niet oorzakelijk is, het is belangrijk dat de eerstelijnsgezondheidszorg rinitis bij astmapatiënten en omgekeerd (h)erkent. In elk geval, rinitis zou steeds behandeld moeten worden.

Voetnoot


1. GA2LEN Global Allergy and Asthma European Network is een Network of Excellence opgericht door de Europese Unie. www.ga2len.net


2. Van Cauwenberge P, Watelet JB, Van Zele T, Wang DY, Toskala E, Durham S et al. Does rhinitis lead to asthma?: Rhinology Journal 2007, ter perse.

Contact:

Contact: GA2LEN Dissemination, AWComm@ga2len.net, tel: +32-2-640-77-80, Noélie Auvergne, gsm: +32-497-07-87-76