Amsterdam, 20 april 2007

De vrienden van Van Gogh; zelden getoonde werken uit de collectie van het Van Gogh Museum

Van 20 april tot en met 8 juli 2007 zijn in het prentenkabinet van het Van Gogh Museum ruim 40 tekeningen, prenten, schilderijen en brieven te zien van een aantal belangrijke vrienden van Van Gogh, zoals Anthon van Rappard, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec en Camille Pissarro. De vrienden van Van Gogh belicht de invloedrijke groep kunstenaars rondom Vincent van Gogh.

Van Gogh wordt vaak beschouwd als een einzelgänger maar gedurende zijn carrière werd hij omgeven door kunstenaars. Hij bracht mensen bij elkaar en maakte discussies los, wierp zich op als bemiddelaar tussen artistieke temperamenten en moedigde experimenten en tentoonstellingen aan. Deze kunstenaars beïnvloedden Van Goghs persoonlijke en artistieke ontwikkeling. Enkelen genieten vandaag de dag nog veel faam maar Van Gogh had ook contact met getalenteerde kunstenaars die minder erkenning kregen, zoals Isaac Meyer de Haan.

In zijn Nederlandse periode had Van Gogh contact met schilders zoals Anton Mauve en Anthon van Rappard met wie hij samenwerkte. Tijdens het verblijf bij zijn broer Theo die kunsthandelaar was in Parijs, maakte Van Gogh deel uit van een avant-gardistische groep kunstenaars waartoe ook Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin, Emile Bernard, Paul Signac, Louis Anquetin en Camille Pissarro behoorden. Zij hadden het gezamenlijke ideaal om moderne kunst te ontwikkelen, maar gebruikten daartoe verschillende stijlen. Dit is goed te zien in de portretten die de kunstenaars veelvuldig van elkaar schilderden. Een goed voorbeeld daarvan is het portret dat Archibald Standish Hartrick (1864 -1950) maakte van Van Gogh.

Na zijn vertrek uit Parijs onderhield Van Gogh een levendige correspondentie met verschillende leden uit de avant-gardistische groep. Zij discussieerden per brief over filosofie, kunst en actualiteiten en wisselden soms kunstwerken uit. In de tentoonstelling zijn verschillende van deze werken en de bijbehorende brieven te zien. Van Goghs overlijden in 1890 bracht een stroom van condoleances te weeg en leidde tot discussies over zijn kunst, die Van Goghs positie in de kunstwereld van die tijd duidelijk maken. De hoeveelheid literatuur die vervolgens over het leven en werk van Van Gogh verscheen, doet recht aan de uitspraak van zijn broer Theo: 'Hij zal zeker niet vergeten worden'.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: T +31 (0)20 570 52 92 of e-mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl.