Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 19 april 2007.

Noodzaak voor een wederzijds begrip over de Rule of Law

Op vrijdag 20 april zal de tweede High Level Expert Meeting on the Rule of Law georganiseerd worden door het Hague Institute for the Internationalisation of Law (HiiL). De bijeenkomst zal een Netwerk samenbrengen van hooggewaardeerde academici en experts van internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de Wereldbank en de Raad van Europa, en zal plaatsvinden bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken die de bijeenkomst ondersteunt. Het voornaamste doel van de bijeenkomst is het bespreken van een Rule of Law Inventory Report waar het Netwerk om heeft gevraagd tijdens de eerste High Level Expert Meeting in april vorig jaar. Het rapport, samengesteld door HiiL en de International Development Law Organisation (IDLO), betreft een wereldwijd overzicht van projecten, academisch onderzoek, en paradigmata op het gebied van de Rule of Law. Het Netwerk beoogt ondersteuning te bieden in het versterken en coördineren van Rule of Law initiatieven.

De bijeenkomst is niet geopend voor publiek.


*** Rule of Law Inventory Report ***
Het Inventory Report bestaat uit twee delen: (a) een Academisch Gedeelte, gericht op het creëren van een overzicht en korte analyse van de bestaande paradigmata en wetenschappelijke kennis op het gebied van de Rule of Law; en (b) een Praktijk Gedeelte, gericht op het creëren van een overzicht van de concrete praktijk, evaluaties, indexes en databases van de meest relevante instellingen die opereren op het gebied van de Rule of Law. Het vertrekpunt is dat er geen eensluidende opvatting ten aanzien van de Rule of Law bestaat: het wordt gebruikt voor diverse concepten, verbonden aan een verscheidenheid aan doelen en opereert op verschillende niveaus. De doelstelling van het rapport is het verduidelijken van het debat en het voorzien in een overzicht van de meest relevante wetenschappelijke onderzoeken en concrete projecten betreffende de Rule of Law. Gebaseerd op het rapport kunnen er algemene conclusies worden getrokken die het debat mogelijk ten goede zullen komen. Hierbij zal de focus voornamelijk liggen op de Rule of Law op nationaal niveau.


*** Over HiiL ***
Het Hague Institute for the Internationalisation of Law (HiiL) is een internationaal onderzoeksinstituut dat als doel heeft het bestuderen van de internationalisering van het nationale recht. Het Instituut beoogt bij te dragen aan de toenemende hoeveelheid kennis betreffende globalisering door het bestuderen van de effecten van globalisering op nationale rechtelijke systemen. HiiL wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.


---
Noot voor de redactie,