Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 11 april 2007

Belastingwet bepaalt rechtsvorm kleine bedrijven

Inaugurele rede Anton Philips Professor Judith Freedman

Als kleine bedrijven hun rechtsvorm kiezen op basis van belastingvoordeel in plaats van commerciële overwegingen, moet herziening van de belastingwet worden overwogen. Dat stelt hoogleraar Judith Freedman in haar inaugurele rede voor de Anton Philips wisselleerstoel op 20 april 2007. Freedman reageert daarmee op een internationale trend om nieuwe rechtsvormen te ontwerpen die beter zijn toegespitst op kleine bedrijven. De KPMG-hoogleraar Belastingrecht aan de Universiteit van Oxford bezet een jaar lang de Anton Philips-leerstoel van het Center for Company Law aan de Universiteit van Tilburg.

De afgelopen jaren zijn in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië nieuwe rechtsvomen geïntroduceerd voor kleine bedrijven. In de VS is de Limited Liability Company (LLC) populair en in beide landen zijn Limited Liability Partnerships (LLPs) opgericht. Deze nieuwe rechtsvormen hebben ook elders belangstelling gewekt, waaronder in Nederland. Kleine ondernemingen willen vaak een flexibeler rechtsvorm met een beperkter externe aansprakelijkheid en minder publicatievoorschriften combineren met een gunstig fiscaal regime.

Volgens Freedman is het ontwerpen van nieuwe rechtsvormen echter pas effectief als ook rekening wordt gehouden met het belastingstelsel. Kleine bedrijven zitten fiscaal gezien tussen particulieren en ondernemingen in en stellen het belastingsysteem soms voor ingewikkelde problemen. In haar oratie Innovation and interaction: small business legal structures and tax system design, zal Freedman ingaan op de interactie tussen het belastingsysteem en rechtsvormen voor kleine bedrijven.

Belastingharmonisatie EU een probleem?
Voorafgaand aan Freedmans oratie zal een Anton Philips Fund Seminar worden gehouden dat toegankelijk is voor belangstellenden. In het seminar staan nieuwe Europese regels voor openbaarmaking van de bedrijfsboekhouding centraal. Die richtlijnen leiden tot problemen, ook voor kleine bedrijven. Zo komt het voor dat crediteurenbescherming en het verstrekken van informatie aan aandeelhouders en financiers met elkaar op gespannen voet staan. De vraag is in hoeverre de regels gegrond moeten blijven in de EU-wetgeving. Ook wordt in het seminar aandacht besteed aan de relatie tussen de vennootschapsrechtelijke boekhoudregels en de fiscale regels.

Judith Freedman is KPMG-hoogleraar aan de Universiteit van Oxford in Groot-Brittannië en Fellow aan het Worcester College. Vanaf 1980 werkte ze als docent aan de Universiteit van Surrey, en van 1989-1992 als Senior Research Fellow in Company and Commercial Law aan de London School of Economics. Ze hield zich daar bezig met belasting- en ondernemingsrecht. In Oxford richt ze zich voornamelijk op belastingrecht, maar zonder ondernemingsrecht uit het oog te verliezen. Freedman bezet gedurende het academische jaar 2006-2007 de Anton Philips wisselleerstoel voor topwetenschappers in ondernemingsrecht bij het Center for Company Law van de Tilburgse Faculteit Rechtsgeleerdheid. Het Anton Philips Fund stimuleert onderzoek en samenwerking tussen Amerikaanse en Europese onderzoekers.

Noot voor de pers
De inaugurele rede van professor Freedman vindt plaats op vrijdag 20 april om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Het seminar, voor iedereen toegankelijk maar uitsluitend na inschrijving, begint om 12.30 uur. Meer informatie over het seminar is te vinden op http://www.tilburguniversity.nl/faculties/frw/research/schoordijk/ccl/ apf/events/april2007/ en bij Anja Huijben-van der Zanden en Kathelijn van Heeswijk-Verschueren, Departement Business Law, Faculteit Rechtsgeleerdheid, tel. 013 - 466 2672, e-mail: frw.businesslaw.secretariaat@uvt.nl. Meer over het Anton Philips Fund en Judith Freedman staat ook op
http://www.tilburguniversity.nl/faculties/frw/research/schoordijk/ccl/ apf/. Meer persberichten van de UvT vindt u op
www.uvt.nl/persberichten/.

UvT Persbericht