Bouwfonds


---

Winnaars Bouwfonds Award 2007 bekend

19-4-2007
Kruisherenhotel Maastricht en Vreeswijkse Huis de Wiers uitgeroepen tot winnaars monumentenprijs

De winnaars van de landelijke monumentenprijs zijn vandaag bekend gemaakt. In de categorie grootschalige monumenten gaat de âBouwfonds Award voor Vitale Monumentenâ naar het Maastrichtse Kruisherenhotel. Huis de Wiers is de winnaar in de categorie kleinschalige monumenten. De prijzen van 10.000 euro zijn aan deze monumenten toegekend, omdat ze na een restauratie een nieuwe bestemming hebben gekregen en hierdoor toegankelijker zijn geworden voor het publiek.

De prijswinnaars zijn vandaag bekend gemaakt op de Nederlandse Restauratiebeurs in Den Bosch. Met deze tweejaarlijkse waardering voor het âvitale monumentâ wil Bouwfonds de toegankelijkheid van monumenten in Nederland verhogen.

In totaal zijn er 54 aanmeldingen geweest voor de prijs. De Bouwfonds Award is uitgereikt door Fons Asselbergs, voorzitter van de jury, Rijksadviseur Cultureel Erfgoed en Hoogleraar Monumentaal bouwkundig erfgoed aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De heer Asselbergs is zeer te spreken over het niveau van de deelnemers aan de prijsvraag. âDe diversiteit van alle inzendingen viel in positieve zin op. Het is goed om te zien dat er veel creatieve initiatieven zijn waarbij monumenten een nieuwe kans hebben gekregen en daardoor voor toekomstige generaties behouden kunnen blijven.â

Winnaar categorie grootschalig: Kruisherenhotel Maastricht In het centrum van Maastricht staat het Kruisherenhotel. Het omvangrijke gebouwencomplex fungeerde sinds de oprichting in 1438 als klooster en kerk voor de orde der Kruisheren. Tijdens de Franse Revolutie deed het dienst als kazerne en arsenaal. In het begin van de vorige eeuw werd het gebruikt als Rijkslandbouwproefstation. Vanaf 1979 verpauperde het complex, vanwege leegstand. Eind 2000 kwam het initiatief om deze bijzondere gebouwen van de ondergang te redden. Een grondige restauratie werd geïnitieerd en het gebouw werd omgetoverd tot een luxueus en eigentijds designhotel, met respect voor het verleden. Het hotel beschikt over 60 kamers met ieder een verschillend eigentijds karakter.

Een aantal zinsneden uit het juryrapport:
âDit bijzondere initiatief toont een hoge graad van durf en cultureel ondernemerschap. Het is een 100% herbestemming, van klooster naar hotel en restaurant. (â¦) Het straalt kwaliteit uit. De jury merkt op dat dit al het zevende bijzondere project is, waarbij de initiatiefnemer Camille Oostwegel aan het begrip vitaliteit, een meer dan voorbeeldige betekenis en realisatie heeft verbonden. Zonder uitzondering zijn dit overtuigende culturele ondernemingen met telkens het hoogst haalbare ambitieniveau. Het Kruisherenhotel is in die reeks op zijn beurt wederom een staal van inspirerend maatwerk. Vandaar dat de jury het toekennen van de Bouwfonds Award in dit geval, ook beschouwt als een oeuvreprijs.â

Overige genomineerden in deze categorie:
De NDSM-werf, Amsterdam en De Passage in Den Haag.

Â
Winnaar categorie kleinschalig: Huis de Wiers
Het oorspronkelijke Huis de Wiers is omstreeks 1654 gebouwd en stond bekend als de 'noordelijke wachter van Vreeswijk'. Het was een herkenningspunt, een baken, een buitenpost van Vreeswijk langs de Vaartsche Rijn, het huidige Nieuwegein. Het souterrain met kruisgewelven, de fundamenten van het huis, ommuring en stallen zijn als enige overblijfselen een herinnering aan het mooie en karakteristieke landhuis Huis de Wiers. Om Huis de Wiers opnieuw tot leven te wekken is het concept van gestapelde functies bedacht binnen de oorspronkelijke contouren (enveloppe) van het oorspronkelijke Huis de Wiers: restaurant, werken en wonen.

Een aantal zinsneden uit het juryrapport:
âDe jury was zeer gecharmeerd van dit wel heel bijzonder initiatief: een stukje historie, de fundamenten van het oorspronkelijke Huis de Wiers, vormen de aanjager voor deze bijzondere herbestemming. (â¦) Als het ware is een herinnering visueel gemaakt. Het hele concept is op alle niveaus goed doordacht en goed doorgevoerd: de drie nieuwe functies: wonen, werken en horeca, ademen dezelfde sfeer uit. Dit alles met respect voor het verleden en oog voor detail. Al met al een terechte winnaar.â

Overige genomineerden in deze categorie
Het Badhuis in Den Haag en Molen Hunsingo in Onderdendam.

Over de jury
In de jury zitten Fons Asselbergs (Juryvoorzitter Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten 2004-2007, Rijksadviseur Cultureel Erfgoed en Hoogleraar Monumentaal Bouwkundig Erfgoed aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Bart Bleker (voormalig lid Raad van Bestuur Bouwfonds), Emil van Brederode (voorzitter Stichting Open Monumentendag), Marina de Vries (freelance journaliste), Hubert Jan Henket (Henket & Partners Architecten en Emeritus Hoogleraar Architectuur TU Delft).
---