FNV

19-4-2007 FNV experimenteert met cao-referendum

Volgend jaar start de FNV een experiment met een referendum over de uitkomst van cao's. Uniek in de wereld is dat ook niet-leden mogen meedoen.

FNV-bonden gaan volgend cao-seizoen experimenteren met de mogelijkheid van een raadgevend referendum over de uitkomst van cao-onderhandelingen. Bijzonder hieraan is dat zowel leden als niet-leden de raadpleging kunnen aanvragen.

Doel van de FNV is om zo het draagvlak onder niet-leden voor het werk van de vakbeweging te vergroten. Ook wil de vakcentrale ze meer betrekken bij het afsluiten van cao's.

FNV en bonden kennen al jaren een brede raadpleging via onderzoek, (internet-)enquêtes en opiniepeilingen. Die gaan meestal over de inzet bij cao-onderhandelingen Nieuw is dat alle werknemers - dus ook niet-leden - zodra er een cao-uitkomst is, daar een referendum over kunnen aanvragen.

Cao-coördinator Wilna Wind van de FNV presenteerde vandaag een notitie over het experiment.

" We willen de positie van de FNV en de FNV-bonden in de onderhandelingsprocessen op centraal en decentraal niveau versterken. Uit allerlei onderzoek blijkt dat leden en niet-leden meestal niet wezenlijk van mening verschillen. Ik verwacht dat in referenda ook te zien. Maar met een referendum kun je eventuele overeenkomsten en verschillen of sluimerend ongenoegen boven water brengen en daar op inspelen. Transparantie, interactief, duidelijke spelregels, dat zijn de uitgangspunten. "

Zoals gezegd gaat het om een raadgevend referendum. Bonden die met het referendum gaan experimenteren, geven zelf aan onder welke voorwaarden zij met de uitslag van een referendum aan de slag gaan.

Lees FNV-notitie over cao-referendum

Right 2 unite