Socialistische Partij
Vele honderden thuiszorgers in actie voor goede zorg
18-04-2007 * "De markt in de thuiszorg maakt meer kapot dan je lief is," zei Agnes Kant vanmiddag op het Plein in Den Haag. "De zorg wordt minder, slechter en uiteindelijk duurder," beaamde een ervaren thuiszorgmedewerker. Het is duidelijk dat heel veel mensen die in de thuiszorg en huishoudelijke verzorging werken érg boos zijn over de aantasting van hun werk.
Naar schatting 700 tot 800 vrouwen en mannen waren uit het hele land naar het gebouw van de Tweede Kamer gekomen, waar vanmiddag wordt gesproken over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning die de thuiszorg (ont)regelt. De manifestatie was georganiseerd door de actiegroep 'Zorg Geen Markt' die mede is opgericht door SP-Kamerlid Agnes Kant. Meer dan 10.000 werkers uit de zorg hebben zich er inmiddels bij aangesloten. De vakbonden FNV, AbvaKabo en CNV kwamen het initiatief ondersteunen.
Sinds januari is de WMO van kracht, met de daar bij behorende verplichte aanbestedingen. Die zorgen ervoor dat gemeenten vaak contracten afsluiten met de goedkoopste zorgleverancier, in plaats van de beste. Er wordt te veel naar de prijs gekeken en te weinig naar de kwaliteit.
Agnes Kant presenteerde de manifestatie en liet vooral mensen van de werkvloer aan het woord om te vertellen wat de dagelijkse gevolgen zijn van de marktwerking. Zij maakten duidelijk dat zijzelf en hun cliënten er onder lijden. Kwalitatief goede thuiszorgorganisaties die bij de verplichte aanbestedingen hun 'klus' mislopen, moeten honderden medewerkers ontslaan. Andere zorgorganisaties voelen zich gedwongen om gekwalificeerd personeel te vervangen door goedkopere ongekwalificeerde medewerkers. Ook wordt er bezuinigd op zaken als persoonlijke aandacht.
CNV-bestuurder Leon Vincken en FNV-voorzitter Agnes Jongerius kwamen de demonstranten een hart onder de riem steken. Jongerius noemde het voorbeeld van een 92-jarige dame die al 15 jaar dezelfde medewerkster van de thuiszorg over de vloer krijgt. Zij maakt zich grote zorgen: raakt zij haar vertrouwde hulp nu kwijt? De aanbestedingen veroorzaken behalve kwaliteitsverlies dus ook veel onrust.
De actievoerders hadden een duidelijke boodschap voor de politici die vanmiddag over de WMO debatteren: weg met de marktwerking in de thuiszorg, weg met de aanbestedingen, weg met deze WMO. Zoals een thuiszorgster uit Friesland zei: "Laat ons gewoon ons werk doen en laat niet de winst maar de cliënt centraal staan!"