Gemeente Rotterdam

Rotterdam is op de Veiligheidsindex voor het eerst in de categorie veilig terecht gekomen. Dat blijkt uit de zojuist verschenen Veiligheidsindex 2007. De score op de Veiligheidsindex is 7,2. Dat betekent 0,3 punten vooruit in vergelijking met 2005 (6,9) en 0,6 punt vooruit vergeleken met 2004 (6,6).

Er zijn nu geen onveilige wijken meer en het aantal probleemwijken is gedaald van 9 naar 6. Hiermee is de doelstelling uit het collegeprogramma geen onveilige en probleemwijken meer in 2010 weer iets dichterbij gekomen. De index laat ook zien dat Rotterdammers meer tevreden zijn met hun eigen buurt. Het percentage tevreden bewoners steeg licht van 78% in 2005 naar 79% in 2006.

Jaarlijks meet de gemeente Rotterdam de veiligheidssituatie in de stad aan de hand van de Veiligheidsindex. Alle 62 wijken krijgen een cijfer, variërend van 1 tot 10. Dit cijfer is een samenvoeging van de gegevens van politie en gemeentelijke diensten en de mening van meer dan12.000 Rotterdammers over de veiligheid in hun wijk. Het gaat dan over zaken als diefstal, drugsoverlast, geweld, inbraak, overlast, vandalisme, schoon en heel en verkeer.

De index deelt wijken en deelgemeenten in 5 categorieën in: onveilig, probleem, bedreigd, aandacht en veilig.

Jaarlijks meet de gemeente Rotterdam de veiligheidssituatie in de stad aan de hand van de Veiligheidsindex. Alle 62 wijken krijgen een cijfer, variërend van 1 tot 10. Dit cijfer is een samenvoeging van de gegevens van politie en gemeentelijke diensten en de mening van meer dan12.000 Rotterdammers over de veiligheid in hun wijk. Het gaat dan over zaken als diefstal, drugsoverlast, geweld, inbraak, overlast, vandalisme, schoon en heel en verkeer.

De index deelt wijken en deelgemeenten in 5 categorieën in: onveilig, probleem, bedreigd, aandacht en veilig.

Bijna allemaal op vooruit

Alle deelgemeenten - op twee na - zijn er in hun score op de Veiligheidsindex op vooruitgegaan. Met uitzondering van Hoek van Holland. Deze deelgemeente scoorde in 2005 al een 10. Alleen Noord en Prins Alexander zijn gedaald op de index.

Bij de wijken valt vooral de stijging van de indexscore in Spangen en het Oude Westen op.

Geen enkele wijk zit nu meer in de categorie onveilig; 6 wijken zitten in de categorie probleem, 13 wijken in de categorie bedreigd en 9 in de categorie aandacht. De overige wijken zitten in de categorie veilig.

Van de 62 wijken in Rotterdam scoren er 23 beduidend hoger dan in 2005 en 7 aanmerkelijk lager. Dat zijn Zuidplein (blijft in de categorie probleem), Oude Noorden (daalt een categorie van bedreigd naar probleem), Agniesebuurt (blijft in de categorie bedreigd), Katendrecht en Tussendijken (dalen beide van de categorie aandacht naar bedreigd), Oosterflank en Ommoord (blijven in de categorie veilig). Cool/Nieuwe Werk/Dijkzigt en Pendrecht geven ook een daling te zien, maar geen beduidende.

Ontwikkeling wijken

Aangiften gedaald

Zowel objectief als subjectief is een verbetering zichtbaar. Op de meeste gebieden is het aantal aangiften en meldingen gedaald of constant gebleven. Alleen bij overlast is er sprake van een stijging van het aantal meldingen. Over het algemeen oordelen bewoners gelijk of positiever over de buurtproblemen. Drugsoverlast vinden ze minder vaak voorkomen.

Op alle elementen van de Veiligheidsindex is in 2006 een verbetering te constateren vergeleken met 2005. De sterkste verbetering is er op het gebied van schoon en heel. Het element inbraak valt nu in de categorie veilig, naast diefstal, geweld, vandalisme, schoon en heel en verkeer, die zich al langer in deze categorie bevinden. De overige twee elementen van de Veiligheidsindex (drugsoverlast en overlast) vallen nog steeds in de categorie aandacht.

Tevredenheid

Bewoners worden steeds positiever over hun eigen buurt. In 2006 geeft 79% van de bewoners aan (zeer) tevreden te zijn met de eigen buurt. Dit percentage is vergelijkbaar met 2005 (78%). In 2002 stond de tevredenheid met 68% op een dieptepunt.

Jaar

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Tevredenheid met eigen buurt

75%

74%

71%

68%

74%

75%

78%

78%

Het meest tevreden over hun eigen buurt zijn de bewoners van Hoek van Holland (89%). Hillegersberg-Schiebroek en Prins Alexander scoren beide 87%. In Charlois en Feijenoord zijn de inwoners met 71% en 73% het minst tevreden.

Op deelgemeenteniveau neemt de tevredenheid met de eigen buurt in Kralingen-Crooswijk, Hoek van Holland, IJsselmonde en Pernis licht af. In Hoogvliet, Stadscentrum, Hillegersberg-Schiebroek en Feijenoord is de tevredenheid juist toegenomen.

Op wijkniveau is de grootste daling te zien in Carnisse (van 74% naar 64%), Rubroek (van 81% naar 71%) en Kralingen Oost/Kralingse Bos (van 90% naar 81%). In Wielewaal (van 86% naar 97%), Spangen (van 67% naar 78%) en Schiemond (van 74% naar 84%) zijn de bewoners juist een stuk tevredener geworden met de eigen buurt

Onveiligheidsgevoelens

Onveiligheidsgevoelens zijn belangrijke indicatoren van de veiligheid. Aan de Rotterdammers is gevraagd of ze zich in het algemeen en in de eigen buurt wel eens onveilig voelen en zo ja, hoe vaak.

Het percentage bewoners dat zich in het algemeen nooit onveilig voelt is in de afgelopen jaren continu gestegen: van 51% in 2001 naar 70% in 2006. Het percentage dat zich vaak onveilig voelt is gedaald: van 13% in 2001 naar 5% in 2006.

In hun eigen buurt voelen Rotterdammers zich steeds minder vaak onveilig: 79% in 2006 tegen 76% in 2005. Slechts 4% geeft aan zich vaak onveilig te voelen in de eigen buurt.

Bewoners van Charlois, Stadscentrum en Delfshaven voelen zich het vaakst wel eens onveilig in hun eigen buurt. In Hoek van Holland, Hillegersberg-Schiebroek en Pernis is dat het minste het geval. In de meeste wijken nemen de gevoelens van onveiligheid af. Heel sterk is dat het geval in Spangen, De Esch, Hoogvliet Noord en Bergpolder.

Buurtproblemen

Gevraagd naar het grootste buurtprobleem geeft 8% van de Rotterdammers aan dit overlast van groepen jongeren te vinden. Vuil op straat (7%), hondenpoep (6%) en parkeeroverlast (ook 6%) worden daarna het vaakst genoemd. Deze resultaten zijn gelijk aan vorig jaar, met uitzondering van vuil op straat. Dat probleem stond vorig jaar niet in de top 3. Van de ondervraagde Rotterdammers geeft een kwart (25%) aan geen grootste buurtprobleemte kennen. Vorig jaar was dait 19%.

Functioneren politie

Het percentage bewoners dat aangeeft (zeer) tevreden te zijn met het functioneren van de politie is gestegen van 54% in 2005 naar 57%. In Hoek van Holland, Pernis en IJsselmonde zijn de bewoners iets minder tevreden geworden. In Pernis was dit percentage al laag, het ligt nu op 31%. In Prins Alexander en het Stadscentrum zijn de bewoners wel tevredener geworden over het functioneren van de politie. Dat geldt ook voor de wijken Katendrecht, Liskwartier, Agniesebuurt, Oud Crooswijk, s-Gravenland en Provenierswijk. In andere wijken: Tarwewijk, Hillegersberg Noord, De Esch, Wielewaal, Oud IJsselmonde en Groot IJsselmonde zijn de bewoners beduidend negatiever over het functioneren van de politie, zulks in vergelijking met vorig jaar.

Juiste keuze

In een voorwoord bij de Veiligheidsindex schrijft burgemeester Ivo Opstelten dat de ontwikkelingen aantonen dat de keuze van het College van B en W voor een voortzetting en aanscherping van de veiligheidsaanpak de juiste is. Hoewel Rotterdam nu onmiskenbaar veiliger is dan zon vijf jaar geleden, gaan we onverminderd door met het verbeteren van de veiligheid. Hierbij werken politie, justitie, deelgemeenten, bewoners, ondernemers en (hulp)instellingen nauw samen. Die samenwerking leidt tot tastbare en voor iedereen zichtbare resultaten, aldus de burgemeester.

Opstelten betreurt het dat er desondanks toch wijken in de gevarenzone terecht zijn gekomen. Zoals het Oude Noorden, dat daalde van 5,2 naar 4,1. Deze daling is volgens de burgemeester mede te wijten aan overlast en geweld op straat. Hij geeft aan dat voor deze wijk een stringent handhavingsprogramma is ontwikkeld, gericht op het aanpakken van de overlastgevers. Ook op Zuidplein, dat daalde van 4,9 naar 4,4 en waar sprake is van een toename van vandalisme en drugsoverlast, moet het tij gekeerd worden, aldus Opstelten. Dat gebeurt door extra schoonmaakploegen, cameratoezicht vanaf juni 2007 en meer inzet van de politie.

Rotterdam is dus op alle fronten bezig de stad veiliger te maken. De komende jaren wordt daarmee doorgegaan. De Veiligheidsindex laat volgens de burgemeester zien dat de aanpak effect heeft en waar extra inspanningen moeten worden geleverd. Ondanks de behaalde resultaten leunen we niet achterover. Dat betekent vasthouden en versterken, aldus burgemeester Opstelten.

Downloads
> Veiligheidsrapportage 2007 (PDF - 2,49 mb)
> Persbericht Veiligheidsindex 2007