Ingezonden persbericht
Impact van huidziekte nu objectief meetbaar:
er is nu een betere behandeling van huidziekten mogelijk.
De elektronische Skindex-29: een uniek instrument voor het meten en verbeteren van de kwaliteit van leven van huidpatiënten.
Amsterdam, 18 april 2007- Vandaag wordt het eerste exemplaar van de elektronische Skindex 29 door de stichting Aquamarijn aangeboden aan prof. M. Neumann, dermatoloog in het Erasmus Medische Centrum te Rotterdam en voorzitter van het Huidfonds.
Chronische huidziekten als psoriasis en eczeem hebben een vaak onderschatte, negatieve invloed op de kwaliteit van het leven. Patiënten kunnen bijvoorbeeld last krijgen van jeuk, pijn, moeheid, schaamte, depressie, en van problemen in de sociale en relationele sfeer. Het is dan ook van groot belang deze invloed op de kwaliteit van leven bij patiënten te meten en deze gegevens te gebruiken bij de behandeling en begeleiding. Gelukkig besteedt de gezondheidszorg hier al toenemend aandacht aan.
Stichting Aquamarijn, een ideële organisatie die de kwaliteit van leven van en de kwaliteit van zorg voor patiënten met een huidziekte tracht te verbeteren, introduceert nu de elektronische versie van Skindex-29.
De Skindex-29 is een kwaliteit-van-leven vragenlijst die internationaal tot een van de beste (zo niet de beste) vragenlijsten voor patiënten met een huidziekte gerekend wordt.
Het is een lijst met 29 vragen die een patiënt nu eenvoudig en snel op de computer kan beantwoorden. Direct na het beantwoorden ontvangen, zowel de patiënt als de behandelend arts een rapport met een overzicht van alle vragen en antwoorden en een totaalscore voor de kwaliteit van leven.
Stichting Aquamarijn stelt deze Skindex-29 kosteloos beschikbaar aan alle dermatologen in Nederland, voor toepassing in hun praktijk. Voor de dermatoloog is het een belangrijk hulpmiddel om snel de gevolgen van een huidziekte in kaart te brengen. Hierdoor kan deze zonder extra tijdsinvestering een consult zinvoller laten verlopen en zorg op maat aanbieden. Wetenschappelijk onderzoek, gedaan in Engeland, wijst uit dat op deze wijze niet alleen de communicatie tussen arts en patiënt verbetert, maar ook dat het behandelingsresultaat en de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren. De Skindex-29 werd oorspronkelijk in de Verenigde Staten ontwikkeld en is inmiddels in veel landen als vragenlijst in drukvorm beschikbaar Stichting Aquamarijn gaf reeds eerder de Nederlandse versie in drukvorm uit, inclusief een handleiding. Het unieke van de Nederlandse versie is dat deze computergestuurd is. Dit is niet alleen gebruiksvriendelijker, ook kan nu de kwaliteit van leven van een patiënt gemakkelijk gevolgd worden: de gegevens van meerdere kwaliteit-van-leven metingen per patiënt worden overzichtelijk referentiewaarden en in een staafdiagram gepresenteerd. . Daarnaast kunnen de gegevens worden opgeslagen en worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, uiteraard met toestemming van de patiënt.
Stichting Aquamarijn verwacht met de introductie van de elektronische Skindex-29 een nieuwe impuls te geven aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van en de kwaliteit van zorg voor patiënten met een chronische huidziekte. En dat is voor de vele honderdduizenden huidpatiënten in Nederland een uitkomst.
Een kleine groep van enthousiaste dermatologen werkt al met de Skindex-29. Een projectgroep wordt momenteel geïnstalleerd om het gebruik systematisch en in geheel Nederland verder te bevorderen. Stichting Aquamarijn geeft ook workshops aan dermatologen over de toepassing van de Skindex-29 in de dermatologische praktijk.
= = =
Meer informatie voor de redactie (