Gemeente Bernheze


Start campagne Bernheze hier!

logo bernheze hier.jpg

Op 19 maart 2007 hebben zon 90 medewerkers, raadsleden en bestuurders van de gemeente Bernheze de film An inconvenient truth gezien. Deze film heeft een indrukwekkende boodschap achtergelaten: Als wij het tij willen keren, moeten we nu handelen!

In 2004 heeft de gemeente beleid gemaakt om de CO2-uitstoot door bedrijven, bewoners en de eigen organisatie terug te dringen. Beleid maken is één ding, de ambities waarmaken is een tweede! Inmiddels zijn twee jaar verstreken en moet er nog veel gebeuren.

Toch is er ook al het een en ander gebeurd. In januari en februari 2007 zijn in de kernen diverse energieworkshops georganiseerd voor de inwoners. Voor de agrarische bedrijven zijn de mogelijkheden onderzocht voor duurzame energie. Onder de basisscholen in Bernheze is een wedstrijd gehouden over duurzame energie waarbij de leerlingen een werkstukje moesten maken en een poster ontwerpen.

Wat doet de gemeente zelf al op het gebied van duurzaam energiegebruik?


- de gemeente Bernheze koopt 100% groene stroom in voor al haar gebouwen;


- enkele weken geleden is Bernheze (als eerste gemeente in Nederland) begonnen met de aanplant van biologisch geteelde bomen en planten;


- het snoeihout van landschappelijke of erfbeplanting buiten de bebouwde kom wordt enkele malen per jaar gratis ingezameld.

Het is natuurlijk altijd gemakkelijk om naar anderen te wijzen als het gaat om zuinig omgaan met energie. Hoe kan het eigen verbruik worden verminderd? De gemeente Bernheze heeft een aantal prachtige gemeentelijke gebouwen en voorzieningen, maar hoe energiezuinig zijn die eigenlijk? Wat kan er bespaard worden door bewuster om te gaan met energie en papier op de werkplekken?

Er valt hier nog heel wat te halen. De gemeente Bernheze start dan ook met de campagne: Bernheze, hier! In deze campagne wordt het energie- en papiergebruik in de gemeentelijke organisatie onder de loep genomen en worden maatregelen genomen om dit terug te dringen. Enerzijds met energiebeheer, anderzijds ook met bewustwording. De campagne sluit aan bij de landelijke klimaatcampagne Hier (www.hier.nu).

Wist u dat de gemeente Bernheze 100% groene stroom inkoopt voor al haar gebouwen? De energie wordt ingekocht bij Eneco en bestaat uit energie die wordt opgewekt door middel van waterkracht. Zo draagt de gemeente een steentje bij aan het klimaat. Gaat u ook voor groen? Kijk dan eens op http://www.groenestroomjagraag.nlvoor een vergelijking tussen de verschillende leveranciers.

Groene energie

Groene energie is opgewekt met behulp van zonlicht, wind, waterkracht of biomassa. Deze bronnen raken nooit uitgeput en er komen geen vervuilende stoffen vrij bij de elektriciteitsopwekking. Het grootste gedeelte van de in Nederland verbruikte duurzame elektriciteit wordt geïmporteerd. De geïmporteerde duurzame elektriciteit is voor 60% opgewekt met biomassa en voor 40% met waterkracht. Slechts 3,4 % van het elektriciteitsverbruik wordt in Nederland zelf opgewekt door middel van duurzame energiebronnen. Dit gebeurt voornamelijk door bio-energie en windenergie en voor een kleiner gedeelte door zonne-energie en waterkracht.

Ideeën over energiebesparing?

U kunt uw ideeën over energiebesparing of de campagne kwijt in de digitale ideeënbus:
mailto:hier@bernheze.org?subject=digitale%20idee%EBnbus