Nog steeds miljoenen hiv-geïnfecteerden zonder medicijnen 18 april 2007, Londen - In december 2006 kregen twee miljoen mensen in de armere landen een hiv-behandeling. Dat is een stijging van 54 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, toen 1,3 miljoen hiv-geïnfecteerden medicijnen kregen. Maar ondanks dit positieve bericht zijn er nog steeds miljoenen patiënten die geen behandeling krijgen. Dat staat in een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Unaids (het VN-programma tegen aids) en Unicef.

In landen met een laag tot gemiddeld inkomen zijn naar schatting 7,1 miljoen patiënten die antiretrovirale middelen nodig hebben. Antiretrovirale middelen zijn medicijnen die de ontwikkeling van hiv afremmen.

Het aantal kinderen met hiv dat medicijnen krijgt, is het afgelopen jaar met 50 procent gestegen. Dit lijkt veel, maar in december 2006 ging het nog steeds om slechts 115.000 kinderen. Dat is 15 procent van de naar schatting 780.000 kinderen die een behandeling nodig hebben.

Nog een lange weg te gaan "Voor vele landen tonen de nieuwe cijfers duidelijke vooruitgang", zegt de Peter Piot, de directeur van Unaids. "Toch maken de cijfers ook duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is. Vooral wat betreft de behandeling die aan zwangere vrouwen wordt gegeven om te voorkomen dat ze hiv overdragen op hun kind." Momenteel krijgt in de armere landen slechts 11 procent van de met hiv besmette zwangere vrouwen een behandeling om te verhinderen dat ze het virus op hun kind overdragen.

Unite against aids
In 2005 hebben Unicef, Unaids en andere partners de vijfjarige campagne 'Unite for children, Unite against aids' gelanceerd. Deze campagne heeft 4 speerpunten:


* Jongeren voorlichten over de gevaren van aids en hoe ze de ziekte kunnen voorkomen.

* Voorkomen dat moeders met hiv het virus overdragen op hun (ongeboren) baby door ze bijtijds aidsremmers en begeleiding te geven.

* Kinderen met hiv of aids medicijnen geven.
* Bescherming bieden aan kinderen die door de gevolgen van hiv of aids getroffen zijn.

Meer info over de campagne 'Unite for children, unite against aids'