Persbericht van het Wereld Natuur Fonds, 18 april 2007
Nog maar enkele tientallen amoerpanters in het wild
Uit een nieuwe telling van 's werelds meest bedreigde katachtige, de amoerpanter, blijkt dat er nog maar 25 tot 34 dieren in het wild leven, waaronder 5 tot 6 jongen. De soort komt alleen voor rond de Amoer-rivier, in het uiterste oosten van Rusland, op de grens met China en noord-Korea.
In februari en maart hebben het Wereld Natuur Fonds, de Wildlife Conservation Society en de Russische Academie voor Wetenschappen amoerpanters geteld. 35 Medewerkers doorkruisten het besneeuwde leefgebied, want in de sneeuw zijn pootafdrukken van de dieren het best zichtbaar. Wetenschappers kunnen aan vorm, grootte en patroon van de sporen het aantal en de sekse van de panters afleiden.
De uiterst bedreigde diersoort balanceert al jaren op het randje van de afgrond. Eerdere tellingen vonden 28-30 exemplaren, met 4-5 welpen (2003) en 22-28 exemplaren, met 1-3 welpen (2000). Het is bemoedigend dat bij iedere telling het aantal welpen toeneemt, maar pas vanaf 100 dieren kan de soort op langere termijn voortbestaan.
Vroeger leefde de amoerpanter ook op het Koreaanse schiereiland en in Noordoost-China. Het aantal dieren is sterk teruggelopen door stroperij voor de vacht en voor de botten - die worden gebruikt in Chinese medicijnen. Ook leeft de panter relatief dichter bij mensen dan de grotere Siberische tijger, ook een bewoner van het Russische Verre Oosten. De Siberische tijger kan goed uit de voeten in een dik pak sneeuw, maar de amoerpanter niet. Die leeft dus noodgedwongen in dichterbewoonde gebieden, met minder sneeuw. Daar vindt hij een concurrent in de mens, die net als hij hoefdieren bejaagt, die wegen en landbouwgrond aanlegt en bosbranden veroorzaakt.
"Grote roofdieren redden het alleen in grote leefgebieden", zegt Johan van de Gronden, algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds. "Een volwassen amoerpanter heeft 500 vierkante kilometer bebost gebied nodig, met voldoende herten als prooi. Het Wereld Natuur Fonds wil dat de amoerpanter een aaneengesloten natuurreservaat krijgt, met de status van nationaal park - de hoogste graad van bescherming in Rusland."
Het Wereld Natuur Fonds heeft onlangs met succes actie gevoerd tegen de aanleg van een oliepijpleiding door het amoerpantergebied: eind maart stemde de Russische regering in met het verleggen van de leiding. Daarnaast werkt het Wereld Natuur Fonds mee aan de tellingen, leidt anti-stroperijbrigades op, en werkt aan educatie van schoolkinderen.
///////////////////////////////
Wereld Natuur Fonds Nederland