Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over internetverkoop van biomarkerstests

Antwoorden op kamervragen van Kant over internetverkoop van biomarkerstests

Kamerstuk, 17 april 2007

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT-K-U-2755730

17 april 2007

Antwoorden van minister Klink opvragen van het Kamerlid Kant over internetverkoop van biomarkerstests (2060708900)

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat biomarkertests voor kanker te koop zijn via internet? 1)

Antwoord 1
Het Koninklijk Wilhelmina Fonds voor Kankerbestrijding (KWF) heeft onlangs in het rapport `Biomarkers en kankerbestrijding' naar buiten gebracht dat zelftesten voor biomarkers vrij verkrijgbaar zouden zijn, bijvoorbeeld via internet.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de KWF bij brief van 7 maart jl er op gewezen dat tests die biomarkers opsporen in humaan lichaamsmateriaal worden beschouwd als medische hulpmiddelen voor in vitro diagnostiek. Hiervoor zijn in het Besluit in-vitro diagnostica (IVD-besluit) op basis van de Europese richtlijn 98/79/EG, veiligheids- en kwaliteitseisen opgenomen als voorwaarde voor markttoelating. In het IVD besluit is daarnaast voor hoogrisico diagnostica, waaronder testen voor het opsporen van tumormerkstoffen, een kanalisatieregeling opgenomen. Deze testen mogen alleen afgeleverd worden door een arts of apotheker. De verkoop via internet van bijvoorbeeld een PSA-test is in Nederland, zonder tussenkomst van een arts of apotheker, dan ook verboden.
Daarnaast is het in bepaalde gevallen noodzakelijk dat instellingen die de test als geneeskundig onderzoek als bedoeld in artikel 1 van de Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO) aanbieden, in het bezit zijn van een vergunning op grond van de WBO. Denk hierbij aan de FOB-test die in proefbevolkingsonderzoeken naar darmkanker wordt gebruikt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt toezicht op het IVD-besluit en de WBO.

Vraag 2
Acht u het zonder medische voorlichting - over de consequenties en medische betekenis van de uitslag - en begeleiding van een arts gebruiken van deze test verantwoord?

Antwoord 2
Nee, dat is niet verantwoord. Om die reden worden zelftesten, ingevolge het IVD besluit, extra op veiligheid en kwaliteit gecontroleerd door een zogenaamde `aangemelde instantie' voordat deze op de markt kunnen worden gebracht. Met name de bruikbaarheid en begrijpbaarheid, van onder andere de bijgevoegde informatie, voor leken worden aan strenge eisen getoetst. Bij goedkeuring wordt een certificaat afgegeven door de aangemelde instantie. Hoogrisico zelftesten, waaronder die voor het opsporen van tumormarkers, mogen alleen door artsen en apothekers verstrekt worden. Op die manier is gewaarborgd dat een arts of apotheker bij de aflevering de consument kan informeren over het juiste gebruik, het anoniem testen, de mogelijkheden voor medische begeleiding en de juiste interpretatie van de testresultaten.

Vraag 3
Erkent u het risico van "schijnzekerheid" waar een thuistest toe kan leiden, aangezien de uitslag niet 100% betrouwbaar is, en het risico dat men bij een negatieve testuitslag gerustgesteld is en met klachten niet naar de arts gaat terwijl men mogelijk een andere ziekte heeft?

Antwoord 3
Ja, dit geldt voor alle screeningstesten. Maar bij de thuistest is het risico groter, omdat de begeleiding ontbreekt. Om die reden acht ik bij levering van hoogrisico zelftesten de tussenkomst van een arts of apotheker noodzakelijk. Een arts of apotheker kan de gebruiker adequate voorlichting geven over de interpretatie van de uitslag.

Vraag 4
Is het waar dat er nauwelijks wettelijke belemmeringen zijn voor de verkoop van zelftests via internet? Zo ja, welke maatregelen bent u van plan te nemen?

Antwoord 4
Nee, zie mijn antwoord bij vraag 1 en 2. Echter, de handhaafbaarheid van verkoop via internet uit het buitenland is zeer moeilijk. Dit geldt niet alleen voor zelftesten maar ook voor bijvoorbeeld geneesmiddelen en andere waren.
In Europees verband is het aan de Lidstaten overgelaten om restrictieve maatregelen te nemen voor verkoop van hoogrisico diagnostica. Het kan dus zo zijn dat een test vanuit een andere lidstaat via internet in Nederland wordt verkocht zonder tussenkomst van een arts of apotheker. In dat geval is er geen extra begeleiding, ondanks dat de test wel CE-gemarkeerd is.
De IGZ heeft onlangs verscherpt toezicht ingesteld op de fabrikant MiraTes Europe B.V. die niet CE-gemarkeerde tests via internet verkoopt, waaronder hoogrisico diagnostica, zonder tussenkomst van arts of apotheker. Het rapport van de IGZ staat op www.igz.nl. Het openbaar maken van dit rapport kan als publiekswaarschuwing fungeren om eventuele afnemers te waarschuwen.

Vraag 5
Onderschrijft u de mening van KWF Kankerbestrijding dat de overheid voor zelftests dezelfde regels moet gaan instellen als voor medicijnen, zoals bijvoorbeeld kwaliteitseisen en het bijvoegen van een door de overheid gecontroleerde bijsluiter? 2)

Antwoord 5
Nee, zelftests vallen onder het beschermingsregime van medische hulpmiddelen, waarvoor in het IVD besluit eisen voor veiligheid, doeltreffendheid en doelmatigheid zijn opgenomen. Zie mijn antwoord bij vraag 1 en 2.

Vraag 6
Hoe rijmt u de verkrijgbaarheid van biomarkertests via internet met antwoorden op eerdere vragen waarin werd gezegd dat de vrije verkoop van zelftests voor prostaatkanker zonder medische begeleiding onverantwoord is? 3)

Antwoord 6
Ik deel het standpunt van mijn ambtsvoorganger dat de vrije verkoop van testen naar kanker, zonder medische begeleiding, onverantwoord is.

Vraag 7
Hoe rijmt u de verkrijgbaarheid van biomarkertest voor prostaatkanker op internet met het Besluit In-vitro diagnostica van 22 juni 2001? Wanneer wordt dit Besluit geëvalueerd?

Antwoord 7
Ingeval de biomarkertest op internet, zonder tussenkomst van een arts of apotheker, worden aangeboden, wordt in strijd gehandeld met het IVD besluit. Het bedrijf MiraTes is inmiddels onder verscherpt toezicht gesteld. IGZ is ook geïnformeerd over een ander bedrijf dat de PSA-test via internet aanbiedt. IGZ zal ook dit bedrijf aanspreken. Gezien de toename van en nieuwe ontwikkelingen van zelftesten naar kanker zal ik de Raad voor Volksgezondheid, advies vragen of er redenen zijn om de risicoclassificering die in het IVD besluit is opgenomen om de vrije verkoop te beperken, te herzien. Tot slot wijs ik u erop dat in Europees verband Nederland opteert voor een herziening van de risicoclassificatie van IVD's in het algemeen. De Europese richtlijn 98/79/EG voor invitro diagnostica wordt in 2009 geëvalueerd. Afhankelijk van de uitkomst daarvan zal ook het IVD besluit worden herzien.