Nieuwe uitgave: Ontwikkeling door onderzoek
18.04.2007 / 09:09 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Thiememeulenhoff

Thiememeulenhoff

Nieuwe uitgave: Ontwikkeling door onderzoek, Een handreiking voor leraren

Willen we de kwaliteit van het basisonderwijs in Nederland hoog houden, dan moeten leraren (weer) onderzoek gaan doen. Want de verwachtingen die aan het onderwijs worden gesteld, of het nu gaat om rekenen of burgerschap, nemen toe. Net als de verschillen tussen leerlingen, in afkomst, intelligentie, problemen en talenten. Een onderzoekende houding en goed ontwikkelde onderzoeksvaardigheden zijn voor een leraar daarom noodzaak.

Eerste Nederlandstalige boek over onderzoek in het onderwijs Daarom heeft ThiemeMeulenhoff Ontwikkeling door onderzoek, Een handreiking voor leraren uitgebracht. Het is het eerste Nederlandstalige boek over onderzoek, specifiek gericht op het onderwijs. De uitgave onderschrijft het belang van onderzoek voor leraren basisonderwijs, het team, de school en de beroepsgroep in het algemeen en geeft de basisprincipes weer om een dergelijk onderzoek te kunnen doen. De uitgave is zowel geschikt voor de pabostudent als de geoefende leraar.

Het belang van onderzoek
De auteurs van Ontwikkeling door onderzoek houden zich in de dagelijkse praktijk bezig met onderzoek op de basisschool. Aanleiding voor het schrijven van het boek was het gebrek aan aandacht voor onderzoek op de pabo en de toegenomen kritiek op de kwaliteit van leraren. Leraren kunnen zichzelf en het onderwijs verbeteren door met een kritische onderzoekende houding te kijken naar het eigen functioneren, dat van de school en van de beroepsgroep. Ontwikkeling door onderzoek beschrijft dan ook het belang van onderzoek en geeft tevens concrete aanwijzingen voor de uitvoering van onderzoek.

Toepassing
De uitgave is zowel te gebruiken door de student in de lerarenopleiding, als door leraren zelf tijdens hun beroepsuitoefening. Het boek is gericht op actieonderzoek en biedt een mix van praktijkvoorbeelden, theoretische achtergrondinformatie en toepassingsmogelijkheden. Skill sheets met praktische tips en aanwijzingen maken het doen van onderzoek concreet, van uitvoering tot rapportage.

Over de auteurs
Ton Kallenberg is lector Educatie aan Hogeschool Leiden. Daarnaast werkt hij voor het Ruud de Moorcentrum van de Open Universiteit Nederland.
Bob Koster is lector bij het lectoraat Kantelende Kennis van de Educatieve Federatie Interactum. Daarnaast is hij lerarenopleider en trainer bij het Interfacultair Instituut voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Studievaardigheden (IVLOS) in Utrecht. Jeroen Onstenk is lector Geïntegreerd pedagogisch handelen in de grootstedelijke samenleving aan Hogeschool INHOLLAND en werkt bij het Centrum voor innovatie van opleidingen (CINOP) in Den Bosch.
Wybren Scheepsma is docent Taal bij de Pabo aan Hogeschool Leiden en maakt deel uit van de kenniskring van het lectoraat Educatie.

Bibliografische gegevens
ISBN: 978 90 06 95512 5
Auteurs: Ton Kallenberg, Bob Koster, Jeroen Onstenk en Wybren Scheepsma. Uitgeverij: ThiemeMeulenhoff
Omvang: 264 pagina's
Prijs: 30,00 euro

Meer informatie
Voor meer informatie, beeldmateriaal of een recensie-exemplaar neemt u contact op met: Lisette Niesink, marketingcoördinator
T (030) 239 21 94
E l.niesink@thiememeulenhoff.nl

Over ThiemeMeulenhoff
Onderwijs, dat is werken aan de ontwikkeling van mensen, werken aan de samenleving. ThiemeMeulenhoff ontwikkelt samen met auteurs uit de praktijk leermiddelen voor basisonderwijs tot volwasseneneducatie waarvan de kwaliteit verzekerd is: leer- en werkboeken, cd-roms, docentenhandleidingen, dvd's, luistermateriaal, internetsites.