NCRV

Netwerk

Miranda Grit volgt in Montana rekruteurs van het Amerikaanse leger

Netwerk
Woensdag 18 april
20.25 uur, Nederland 2

Het is een kraamkamer voor het Amerikaanse leger. Montana, de dunbevolkte en arme staat in het Noordwesten van de Verenigde Staten. Heartland America, uitgestrekte prairies en cowboys en indianen die nauwelijks mogelijkheden hebben om te ontsnappen aan een uitzichtloze toekomst. Wie hier opgroeit heeft eigenlijk maar één echte kans: het leger. Rekruteurs van het leger doen alles om jongeren te werven, omdat de behoefte aan verse troepen voor Irak enorm is. De beloftes zijn prachtig: een carrière, goede opleidingsmogelijkheden en, zeker voor wie niets heeft, een uitstekend salaris. Voor vele jongeren een perspectief dat haast te mooi lijkt om waar te zijn. En dat wordt voor veel van hen pijnlijk duidelijk als ze terugkeren uit Irak. Want de helden van gisteren zijn snel vergeten als ze weer thuis zijn. En helemaal als ze psychische problemen krijgen en moeite hebben het gewone leven weer op te pakken.

Miranda Grit volgt in Montana de rekruteurs van het Amerikaanse leger bij de werving van de soldaten voor het front. Ze ontmoet jongeren die er alles voor over hebben om weg te kunnen uit de saaie stadjes en troosteloze indianenreservaten. En ze spreekt met teruggekeerde soldaten en hun families. En de broer en vader van de 23-jarige Chris Dana, die de oorlog in Irak overleefde maar het leven terug in Amerika niet meer aankon. Een maand geleden pleegde hij zelfmoord, nadat het leger hem had ontslagen omdat hij door de psychische problemen niet meer kwam opdagen.

Netwerk-verslaggever Miranda Grit won in de categorie `radio- en tv-talent' vorige week De Tegel, de nieuwe journalistieke prijs, voor haar reportage over Amerika 5 jaar na 9/11.