Rijksuniversiteit Groningen

Lymfeklierkanker na transplantatie beter in kaart te brengen

Datum: 18 april 2007

Het transplanteren van organen zoals hart, longen, nieren en lever is een tegenwoordig veel uitgevoerde behandeling, wanneer er geen andere behandeling mogelijk is. Zeker in het UMCG, het grootste transplantatiecentrum van Nederland. De overlevingskans na transplantatie neemt steeds verder toe, maar er kunnen ernstige complicaties optreden. Een van die complicaties is een vorm van lymfeklierkanker, PTLD.

Promovendus Klaas Bakker onderzocht hoe en wanneer de lymfomen na de transplantatie optreden en hoe ze in een eerder stadium opgespoord kunnen worden. Hij ontdekte dat een genetische afwijking (op het HLA-B locus) is geassocieerd met het ontstaan van PTLD. Verder concludeert Bakker dat de PET-scan een toegevoegde waarde heeft boven de standaard CT-scan bij het vaststellen van het stadium en prognose van de ziekte.

Klaas Bakker (Rotterdam, 1982) verrichtte zijn promotieonderzoek binnen het MD/PhD-traject (waarbij de studie geneeskunde en een promotietraject worden gecombineerd) van het UMCG en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd verricht op de afdeling hematologie. Bakker rondt momenteel de laatste fase van de co-schappen af, en hoopt in augustus 2007 zijn artsexamen te halen. / JW

Datum en tijd

18 april 2007, 16.15 uur

Promovendus

N.A. Bakker

Proefschrift

Presentation and early detection of posttransplant lymphoproliferative disorder after solid organ transplantation

Promotores

mw.prof.dr. J.C. Kluin-Nelemans en prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Joost Wessels, Bureau Voorlichting UMCG, tel. (050) 361 4464 of (050) 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl