Rijksuniversiteit Groningen

Agressiemanagement

Datum: 17 april 2007

Sinds Kaïn en Abel treedt er agressie op bij intermenselijk contact. Dat is ook het geval in de huidige maatschappij. Op allerlei plekken, in de dienstensector, publieke sector, onderwijs en gezondheidszorg, hebben mensen te maken met agressieve uitingen en grensoverschrijdend gedrag. Dit gedrag komt zowel van de gebruikers (consumenten, klanten, cliënten, leerlingen en patiënten) als van de dienstverleners. Agressie treedt niet alleen op tussen gebruikers en dienstverleners, maar ook onderling binnen beide groepen.

Vanuit psychiatrische en psychologische invalshoek passeren diverse definities, theorieën en vormen van agressie de revue, met speciale aandacht voor communicatietheorieën en houdingsaspecten. Zo krijgt het publiek handvatten aangereikt om de-escalerend om te gaan met de (potentieel) agressieve medemens. In het tweede deel van de avond wordt het publiek actief betrokken bij de verbale en fysieke training die gericht is op het voorkomen dan wel reduceren van agressief gedrag.

C.J.M. Blijd, kinder- en jeugdpsychiater, is hoofd behandelzaken van de Forensische Jeugdpsychiatrie Groningen, divisie Forensische Jeugdpsychiatrie Noord-Nederland (Accare). Hij was docent aan de Lerarenopleiding Martial Arts (oosterse gevechtskunsten) van het NOC*NSF en geeft al ruim 20 jaar zelfverdedigingcursussen.

Datum en tijd

dinsdag 17 april 2007, 20.00 - 22.00 uur

Spreker

Carl Blijd

Titel

Aggression Management: lezing en workshop

Serie

Korte Lontjes - Over de bronnen van agressie

Plaats

Harmoniecomplex (onder de bogen), Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 5463, www.rug.nl/studium