Gemeente Rotterdam

In het centrum van Rotterdam start de politie in mei een project om het aantal fietsendiefstallen te verlagen.

Wat gaat de politie doen:

De politie zal in samenwerking met diverse gemeentelijke instanties zoals Stadstoezicht preventieve acties opzetten. Er zullen op verschillende locaties in het centrum graveeracties worden georganiseerd. Daarnaast zullen op zogenaamde hotspots, de plaatsen waar veel fietsen gestolen worden, flyers uitgedeeld worden met preventieve tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen en wat je moet doen in geval van diefstal . Ook zal de politie hard optreden tegen mensen die een fiets hebben gestolen, of een gestolen fiets in hun bezit hebben. Er komen gerichte acties, waarbij de fietsen gecontroleerd zullen worden en plaatsen waar veel fietsen zijn gestolen zullen nauwlettend in de gaten gehouden worden.

Aangifte doen helpt!

Tot nu toe zijn er door de politie dertig fietsen teruggevonden. Negen fietsen daarvan konden vrij snel terug worden gegeven aan de eigenaar of verzekeraar. Naast het doen van aangifte wordt ook aangeraden om bij de fietsendealer uw postcode in de fiets te laten graveren. Veel mensen denken dat het geen zin heeft om aangifte te doen nadat hun fiets gestolen is. Dit is onjuist. Juist dankzij de aangifte kan de politie makkelijker een fiets terugvinden en teruggeven aan de rechtmatige eigenaar.

Slachtoffers van fietsendiefstal zijn blij verrast als hun fiets door de politie wordt teruggevonden; dat gold bv. voor een man die een fiets van zijn twee dochters gekregen had voor zijn pensionering. Na zes dagen was de fiets gestolen, maar twee dagen naar de diefstal kreeg hij zijn fiets bij de politie terug!

Enkele tips voor als uw fiets gestolen is of als u getuige bent van diefstal:

Doe aangifte via de website van de politie (www.politie-rijnmond.nl) onder het kopje Internetaangifte en volg vervolgens de instructies, dit werkt gemakkelijk en snel;
Kijk op websites als www.fietswrakken.nl. Hier vindt u een selectie fotos van een aantal door Stadstoezicht Rotterdam teruggevonden fietsen inclusief omschrijving. Wellicht dat uw fiets er tussen zit; Als u getuige bent van fietsendiefstal let dan goed op de kenmerken van de dader en bel 112.

Voorkom diefstal van je fiets op de volgende manieren:

Vul een registratiekaart of preventiediskette in. Deze is te verkrijgen bij het politiebureau. Bewaar deze bij het garantiebewijs of de aankoopnota.
Laat uw postcode met huisnummer in het frame graveren. Als de fiets ergens wordt gevonden, kan de politie er altijd nog achter komen waar het rijwiel vandaan komt. Bij de meeste fietsenhandelaren kunt u uw fiets laten graveren. Daarnaast houden veel gemeenten in samenwerking met politie van tijd tot tijd speciale acties. Informeer voor meer informatie bij uw (deel-)gemeente of de politie (tel. 0900-8844). Zet de brommer of fiets altijd op slot. Gebruik daarvoor een zogenaamd ART-slot.
Zet de fiets of brommer met een beugel vast aan een paal of hek. Gebruik zoveel mogelijk bewaakte fietsstallingen bij trein- en busstations.
Parkeer 's avonds en 's nachts niet op een onverlichte plaats. Zet de fiets altijd in de schuur of garage.
Als uw fiets toch gestolen wordt, doe dan altijd aangifte bij de politie en neem de ingevulde registratiekaart en aankoopnota mee.

Bron: Vervoer Coördinatie Centrum Rijnmond, 16-04-2007