Ingezonden persbericht

Voorbij de mondiale democratisch dip - SID-lezing Kim Campbell (oud-premier Canada) - ma.16-04-07, VU, 18.00u.

Society for International Development - afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

VOORBIJ DE MONDIALE DEMOCRATISCHE DIP

Canadese oud-premier Kim Campbell over teleurstelling in democratie in nieuwe landen

Den Haag, 12 april 2007

De democratie zit in een dip. In veel landen die de overgang maken naar deze regeringsvorm is er teleurstelling. Hoe komt dat? Hebben democratische beginselen en instituties iets cultureel specifieks waardoor ze ongeschikt zijn voor bepaalde samenlevingen? Of gaat het om zulke universele waarden dat democratiebevordering waar dan ook te rechtvaardigen is? Over deze vragen spreekt voormalige Canadese Premier Kim Campbell aanstaande maandag in de zevende lezing in de serie 'Democracy and Development' van de SID-Nederland.
Datum: maandag 16 april 2007; lokatie: Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam; aanvang: 18.00u.

Volgens 60% van de Latijns-Amerikanen is democratie een goed idee. Maar, slechts 30% vindt dat democratie hun leven kan verbeteren. Dat blijkt uit opinieonderzoek dat de VN in 2004 publiceerde. Sommige voormalige Sovjetlanden voldoen momenteel aan de democratische criteria om EU-lid te worden. Maar in buurlanden, vooral Rusland, leiden pogingen een liberale of marktdemocratie in te voeren tot ontevredenheid en wordt het gezien als door het buitenland opgelegd. Ontwikkelingen in Afghanistan en Irak tonen aan hoe moeilijk het is democratische staatsvormen te creëren. Grote delen van de bevolking vinden liberale democratie een voortbrengsel van de Westerse cultuur, die niet geschikt is voor hun eigen samenleving.

Kim Campbell licht in haar SID-lezing deze situatie door en plaatst deze in perspectief. Ze doet dat op basis van haar eigen politieke ervaringen en van haar werk op het terrein van democratiebevordering voor de Club van Madrid. Zij was lange tijd Secretaris-Generaal van deze onafhankelijke organisatie voor mondiale democratieversterking die bestaat uit voormalige - democratisch gekozen - regeringsleiders en staatshoofden.

SID-serie 2006-2007

SID-Nederland houdt dit seizoen de relatie democratie-ontwikkeling kritisch tegen het licht. Ontwikkelingssamenwerking heeft naast sociale, economische en technische doelen, ook een institutionele en politieke opdracht. Bij good governance gaat het vaak om democratisch bestuur. De realiteit daarvan blijkt echter weerbarstig. Bij het bevorderen van goed bestuur in ontwikkelingslanden draait het niet alleen om - op zich al lastige - vragen over wat er wanneer en hoe moet gebeuren, maar ook hoe om te gaan met culturele en politieke diversiteit.

Dat levert taaie beleidsdilemma's op. Wat komt bijvoorbeeld eerst: democratie of ontwikkeling? Of zijn misschien stabiliteit recht en orde, en veiligheid de echte eerste voorwaarden? En als dat zo is: pleit er iets voor dictatoriaal bestuur in bepaalde stadia van economische groei? Is bevordering van democratie van buitenaf eigenlijk wel mogelijk? En hoe verhoudt werken aan democratie zich tot de bestaande praktijk van ontwikkelingssamenwerking? Voor het volledige programma van de SID-serie, zie: www.sid-nl.org.
------------------------


Ingezonden persbericht