Overbelasting van stem vaak onderschat


WOERDEN, 20070416 -- Beroepssprekers lopen vaak te lang door met stemklachten, ook al merken zij de signalen. Heesheid of een schorre keel kunnen wijzen op een probleem van de stembanden. Omdat er onvoldoende aandacht is voor een goed stemgebruik onder bijvoorbeeld medewerkers van callcentres, docenten, vertegenwoordigers of semi-professionele zangers en zangeressen, komen bij deze groepen veelvuldig stemproblemen voor. Op Werelddag van de Stem, 16 april 2007, geeft de beroepsvereniging van logopedisten NVLF, via haar website informatie over het voorkomen van stemproblemen.

"Zingen is een populair tijdverdrijf onder jongeren, mede door de opkomst van het imiteren van popidolen. Maar ongeoefende zangers en zangeressen missen vaak de basis van een goede stemtechniek. Ze zijn daardoor slecht getraind in het voorkomen van klachten aan de stembanden", zegt drs. Hans Bogaardt, logopedist van de afdeling KNO van het AMC in Amsterdam. De stemplooien raken overbelast met als gevolg: een aanslag op de stem. "Omdat er niet op tijd rust wordt genomen, komt men in een vicieuze cirkel. Sprekers of zangers gaan zich dan extra inspannen om boven de opkomende klachten uit te komen. Stembandknobbels zijn dan een zeer regelmatig voorkomend probleem."

Slecht gecoacht
De problemen onder beroepssprekers ontstaan doordat zij slecht of helemaal niet worden gecoacht. Er is nog weinig aandacht voor de preventie van stemklachten. Hans Bogaardt: "Op het stemspreekuur van het ziekenhuis zien we regelmatig mensen uit callcentres of semi-professionele zangers. De voorlichting aan deze groepen kan beter, onder andere door de website van de beroepsvereniging. Men realiseert zich onvoldoende dat de stem tijd nodig heeft om te herstellen na zware inspanning. Met logopedie kunnen vroegtijdige klachten door overbelasting weggenomen worden. Dit voorkomt chirurgisch ingrepen die nodig zijn als zich stembandknobbels hebben gevormd."

campagne Ken je Stem
Vanwege de Werelddag van de Stem heeft de NVLF haar website uitgebreid met de campagne Ken je Stem. Hier staat alle informatie over de werking van de stem en het voorkomen van stemklachten. Ook kun je een test doen om te weten of je veilig en verantwoord omspringt met de stembanden. Bij de campagne verschijnt een digitale folder Ken je Stem, die via de website www.nvlf.nl is te downloaden.





Ingezonden persbericht