Meer beleidsvrijheid en middelen voor bestrijding armoede


16.04.2007 / 18:35 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Landelijke clientenraad

Landelijke clientenraad

Geef gemeenten meer beleidsvrijheid en middelen voor bestrijding armoede en schulden

Deze oproep staat in de brief die de VNG en de Landelijke Cliëntenraad (LCR) tijdens de bestuurderslunch hebben overhandigd aan minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Gemeenten zitten momenteel nog vast aan strakke regelgeving van het Rijk. Ze kunnen daardoor nog niet naar eigen inzicht de kwetsbare groepen financieel ondersteunen. De VNG en de LCR hebben de dialoogdag, die het ministerie van SZW op 16 april heeft georganiseerd, aan gegrepen om meer gemeentelijke beleidsvrijheid te vragen voor bestrijding armoede en schulden. Deze dag stond namelijk in teken van schuldhulpverlening en armoedebestrijding.

Oproep
In de gezamenlijk brief vragen de VNG en LCR aandacht voor gericht armoedebeleid en armoedebeleid in samenhang met het bevorderen van arbeidsparticipatie.

Bij gericht armoedebeleid denken LCR en VNG aan:

- Het herinvoeren van de categoriale bijstand;

- De langdurigheidtoeslag voor alle groepen langer dan 3 jaar op het minimum.

Bij armoedebeleid in samenhang met bevordering arbeidsparticipatie denken we aan:
- Het mogelijk maken van de maandelijkse premiering voor mensen die zich inspannen om weer aan het werk te komen.
De premie kan nu slechts één keer per jaar worden uitgekeerd. De VNG en de LCR pleiten voor meer gemeentelijke vrijheid bij het inzetten van het premie-instrument. Op deze wijze kunnen mensen die zich inspannen voor terugkeer naar de arbeidsmarkt, via vrijwilligerswerk of mantelzorg een bijdrage leveren aan de samenleving, optimaal worden gestimuleerd.

- De beperkte duur van de inkomensvrijlatingregeling aanpassen. Inkomsten uit arbeid moeten nu na een half jaar geheel worden verrekend met de bijstandsuitkering waardoor werken in deeltijd niet loont. Voor mensen die op grond van hun belastbaarheid niet in staat zijn volledig werken, is het bijzonder schrijnend dat hun werken naar vermogen niet loont. Het herinvoeren van de inkomensvrijlating heeft bovendien positieve financiële prikkels voor rijk en gemeenten.

Het kabinet geeft in haar coalitieakkoord aan dat niet iedereen van de huidige economische groei profiteert. Er zijn mensen die achterblijven, niet mee doen of kunnen meedoen in de maatschappij. Deze groepen verdienen extra aandacht. De LCR en de VNG vragen zich af hoe de aangekondigde koopkrachtreparaties voor burgers, uitpakken voor deze specifieke groep kwetsbare burgers. Omdat de afstand tussen uitkering en lonen de afgelopen jaren is toegenomen, pleiten de VNG en de LCR voor het dichten van dit gat.