VEB-brief aan ABN Amro top
VEB: Bankentrio verdient faire kans
ABN Amro wil graag in zee met Barclays PLC. Met de Britse bank is inmiddels vier weken onderhandeld en partijen lijken dicht bij een akkoord. Aanstaande woensdag loopt de periode van 30 dagen af waarin op exclusieve basis werd gesproken. Er zijn drie mogelijkheden: ABN Amro en Barclays komen met de hoofdlijnen van een fusieakkoord, de gesprekken worden (waarschijnlijk op exclusieve basis) voortgezet of de gesprekken worden beëindigd.
De vraag is waarom ABN Amro nu juist voor Barclays heeft gekozen. Volgens analisten is de synergie beperkt en dat betekent ook dat de waardecreatie door de fusie niet al te groot zal zijn. Gevolg: de peperdure adviseurs proberen de maximale synergievoordelen uit hun financiële modellen te persen, in de hoop beleggers en analisten te overtuigen. Bovendien zal het bod hoofdzakelijk worden betaald in aandelen Barclays, die bij een hoger bod in waarde zullen dalen.
Sinds afgelopen vrijdag is de situatie veranderd. Nu drie gerenommeerde internationale banken Santander, Royal Bank of Scotland en Fortis - gezamenlijk ABN Amro willen overnemen, ontwikkelt zich een aantrekkelijk alternatief. Het voordeel van de drie banken is dat zij elk op een eigen geografisch gebied hun marktpositie kunnen versterken en aanzienlijke synergie kunnen behalen. Santander met de Braziliaanse activiteiten van ABN Amro (Banco Real), Fortis met de activiteiten in de Benelux en Royal Bank of Scotland met de Amerikaanse activiteiten.
ABN Amro lijkt die opsplitsing niet te willen, maar de vraag is waarom eigenlijk niet? Er is geen enkele reden om nationale sentimenten de overhand te laten krijgen. U dacht dat ABN Amro een coherent financieel concern is? Het tegendeel is waar. Feitelijk zijn het afzonderlijke bedrijven die met een eigen leiding, eigen budgetten en een eigen strategie hun eigen markten bewerken. Ze zitten met elkaar in dezelfde holding en dat is het belangrijkste wat hen bindt: het logo en de naam van de holding. Bent u wel eens binnengestapt bij een filiaal van Antonveneta om iets over uw Nederlandse hypotheek te vragen en dacht u dat de populaire Braziliaanse autoverzekeringen ook in het bankfiliaal in Appelscha kunt kopen? Nee toch.
Het opknippen van een bedrijf klinkt dramatisch, maar ABN Amro is geen coherente internationale bank. Het knippen zelf is eenvoudig: de stippellijntjes staan er nog. De bedrijven die ABN Amro nu 'kwijt' zou raken in het kader van een opsplitsing zouden de buitenlandse activiteiten zijn die het bedrijf via overnames heeft opgebouwd. Niet om de dienstverlening aan Nederlandse cliënten te kunnen verbeteren, maar gewoon om geld te verdienen. ABN en Amro gingen in 1990 samen toen de vroegere rivalen Hazelhoff en Nelissen vrede sloten. De Nederlandse activiteiten hebben sindsdien marktaandeel verloren. De buitenlandse activiteiten werden overgenomen: vanaf 1991 diverse overnames in de VS, Banco Real in 1998 en Antonveneta recent, in 2005.
Dat betekent dus ook dat de avances van Santander, RBoS en Fortis niet zomaar mogen worden genegeerd. Elke serieuze bieder moet een kans krijgen en zeker deze combinatie van drie banken. De VEB heeft vandaag een brief naar presidentcommissaris Martinez en topman Groenink gestuurd om de drie internationale banken (vanaf woensdag) een faire kans te geven. Woensdag komt er hopelijk ook uitleg over de (kennelijke) voorkeur voor Barclays. Tot op heden hebben aandeelhouders genoegen moeten nemen (zie
Peter Paul de Vries
Bekijk hier de beide brieven (pdf) van VEB aan ABN Amro:
* http://www.veb.net/acties/abnamrobrief.pdf Brief overnameproces
* http://www.veb.net/acties/vragenbriefabnamro.pdf Vragenbrief