Beloning ziekenhuisbestuurders niet gekoppeld aan prestaties

16.04.2007 / 09:12 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Gupta strategists

Gupta strategists

Volgens Gupta Strategists moeten Raden van Toezicht van ziekenhuizen de handschoen opnemen en hun Raden van Bestuur meer op prestaties afrekenen:

'Beloning ziekenhuisbestuurders niet gekoppeld aan prestaties'

Rotterdam 16 april 2007 - De meeste ziekenhuizen met één bestuurder, bijna een kwart van de Nederlandse ziekenhuizen, presteren beter op financieel, markt en operationeel gebied. Dit geldt ook voor ziekenhuizen met een stabiel bestuur. In Nederland is de voorzitter van de Raad van Bestuur dat gemiddeld 10 jaar. De bestuurders zien hun beloning niet gekoppeld aan hun prestaties en kennen nog nauwelijks een variabele beloning, gemiddeld 2% met een uitschieter naar 17% van de totale beloning. Daarnaast is de instroom van nieuwe bestuurders van buiten de zorgsector zeer beperkt.

Dit zijn enkele conclusies van de door Gupta Strategists uitgevoerde onafhankelijke studie 'Zicht op Bestuur' naar de relatie tussen prestatie en samenstelling, wisseling en beloning van ziekenhuisbestuurders. Deze studie bevat belangrijke inzichten voor Raden van Toezicht van ziekenhuizen. De Raad van Toezicht speelt een cruciale rol in het scheppen van leiderschapsruimte voor de Raad van Bestuur. Samenstelling, wisseling en beloning van het bestuur zijn in deze context belangrijk. Maar het begint en eindigt met het opstellen van de doelen die het ziekenhuis ambieert en het afrekenen van de Raad van Bestuur op het succesvol behalen van die doelen.

Ziekenhuizen met één bestuurder presteren beter
Iets minder dan een kwart van de Nederlandse ziekenhuizen heeft één bestuurder. In de afgelopen vijf jaar groeiden die ziekenhuizen gemiddeld genomen sneller dan de markt, werkten tegen lagere kosten en behaalden een beter resultaat dan ziekenhuizen met twee of meer bestuurders. Gemiddeld hebben ziekenhuizen ruim twee bestuurders.

Wisseling leidt niet altijd tot verbetering
De voorzitterspost is een vrij stabiele factor; bijna de helft van de voorzitters is niet gewisseld in de afgelopen vijf jaar. Het aantal wisselingen is de laatste jaren bovendien afgenomen, van 24% van de ziekenhuizen in 2002 naar slechts 11% in 2005.

Slechts een vijfde van de ziekenhuizen kende twee of meer wisselingen. Ziekenhuizen in die categorie verloren marktaandeel en behaalden een lagere winst. Wel wisten zij tegen lagere kosten te werken.

Voorzitters van Raden van Bestuur zijn dat gemiddeld 10 jaar. En die stabiliteit loont. Dat volgt ook uit de prestaties in de eerste jaren na wisseling van het bestuur. Ziekenhuizen die voor de wisseling boven gemiddeld presteerden gaan er bijna allemaal op achteruit na een wisseling. Ziekenhuizen die tijdelijke bestuurders aanstellen zien in 90% van de gevallen een verbetering. Dat was voor die ziekenhuizen ook nodig want 95% presteerde voordien beneden verwachting.

Instroom van bestuurders van buiten de zorg neemt af
Gupta Strategists heeft de achtergrond van 75 nieuwe bestuurders in de afgelopen vijf jaar geanalyseerd. Daaruit blijkt dat slechts één op de zeven nieuwe bestuurders van buiten de zorgsector komt. Bijna de helft van de nieuwe bestuurders waren eerder lid van de Raad van Bestuur van een ander ziekenhuis. De overige bestuurders komen uit een andere zorginstelling, uit het ziekenhuis of zijn specialist geweest.

De beloning van bestuurders is niet gekoppeld aan hun prestatie De beloning van de voorzitter van de Raad van Bestuur is tot een ziekenhuisomzet van ongeveer EUR 250 miljoen, gecorreleerd aan de grootte van het ziekenhuis. Daarboven vlakt de beloning af op ongeveer EUR 260.000 tot 300.000. Er is nauwelijks sprake van een variabel deel; gemiddeld 2% met een uitschieter van 17%. Voor buitenlandse, beursgenoteerde ziekenhuizen is juist het grootste deel van de beloning variabel. Bovendien vertoont de beloning van Nederlandse ziekenhuisbestuurders geen correlatie met door hen gerealiseerde prestatieverbeteringen. De beloning van de ziekenhuisbestuurders groeide met 5% bijna net zo snel als de gemiddelde beloning van ziekenhuispersoneel (4%). Overigens worden de verschillen tussen bestuurders onderling steeds kleiner.

/////////////////////////////////////