Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


Onveiligheid op het spoor: geen staking, wel overleg gewenst

Persbericht BTTB 16 april 2007

Een deel van het treinpersoneel legde vanochtend het werk neer in een reactie tegen enkele agressiegevallen. Afgeschafte treinen en vertragingen zijn het gevolg.

De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) heeft begrip voor het ongenoegen bij de spoormannen en -vrouwen, maar stelt dat een onaangekondigde staking niet het gepaste actiemiddel is. De staking treft de reizigers, die niet verantwoordelijk zijn voor de onveiligheid. De BTTB hekelt het totale gebrek aan informatie over de staking op de website van de NMBS, en dit in tegenstelling tot stakingen bij De Lijn of in de buurlanden. De gebruikersbond is tevens verbaasd over het stilzwijgen van Minister van Mobiliteit Landuyt: hij noemde de voorbije staking op de luchthaven onaanvaardbaar maar reageert niet op een staking bij het spoor, hoewel die toch een groter aantal gebruikers treft!

Tenslotte roept de BTTB de NMBS op over het veiligheidsvraagstuk een breed maatschappelijk debat op te starten, en hier uitdrukkelijk de gebruikers bij te betrekken, want veiligheid is ook voor de reiziger belangrijk. De BTTB verwijst naar het voorbeeld van De Lijn, waar na het incident in Antwerpen in juni 2006 een overlegronde op gang kwam. De gebruikers werden betrokken bij dit overleg.

terug