D66

Beter OV nodig voor zelfontplooiing gehandicapten

16 april 2007

"Wanneer we willen dat gehandicapten volwaardig meedoen in de maatschappij moet het openbaar vervoer toegankelijker worden." Aldus D66-Kamerlid Boris van der Ham, die afgelopen vrijdag met honderden gehandicapten actie voerde voor een betere toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Van der Ham reed samen met lichamelijk gehandicapten met de trein van Den Haag naar Utrecht. Daar werd aan de directie van de Nederlandse Spoorwegen een pamflet aangeboden met suggesties voor een beter openbaar vervoer.

Boris van der Ham: "Veel gehandicapten, zeker als ze in een rolstoel zitten, kunnen nauwelijks spontaan gebruik maken van het openbaar vervoer. Om in de trein te komen moeten ze steeds assistentie inroepen om het hoogteverschil tussen perron en trein te overbruggen. Als gehandicapten met de trein willen, moeten ze dus altijd lang van te voren bellen, en vaak gaat het dan ook nog eens mis. De NS heeft beloofd om de treinstellen en perrons in 2030 te hebben aangepast voor gehandicapten, maar dat duurt veel te lang. Ondanks alle beloften hebben ze zelfs kort geleden 200 intercity's gekocht zónder aanpassingen voor gehandicapten." D66 steunde de aanbevelingen van de gehandicaptenorganisaties met zeer concrete voorstellen om de verbetering van het OV voor gehandicapten met grotere spoed uit te voeren.

D66 zet zich al jaren in voor beter openbaar vervoer voor gehandicapten. Zo diende Van der Ham twee jaar geleden met succes een voorstel in om 10 miljoen euro los krijgen voor meer speciaal taxivervoer voor gehandicapten. De toenmalige minister van Volksgezondheid, Hoogervorst, wilde een maximum stellen aan het goedkope reizen voor gehandicapten, maar door die 10 miljoen is zijn plan toen voor een groot gedeelte ongedaan gemaakt. Van der Ham: "Het is van de zotte dat mensen die al beperkt zijn in hun mogelijkheden, en vaak ook niet heel veel geld hebben, ook nog eens worden gehinderd, of worden 'gemaximeerd' in hun mobiliteit!"

---