Voedingcentrum
Grote verschillen verzadigd vetgehalte croissants, koek en gebak
16 april 2007
Koek, gebak, croissants en saucijzenbroodjes bevatten vaak meer
verzadigd vet en transvet dan nodig is. Dit blijkt uit onderzoek van
de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Opvallend is dat er grote
verschillen zijn, met name bij croissants, koek en gebak. Zo bevat het
ene merk kokosmakronen bijna drie keer zoveel verzadigd vet als het
andere.
De VWA nam voor het onderzoek monsters van 252 winkelproducten. Het
ging om producten in de volgende categorieën: chips en zoutjes, koek
en gebak, brood en snacks. Het onderzoek is gedaan in het laatste
kwartaal van 2004.
Over het algemeen is de afgelopen jaren een belangrijke
vooruitgang geboekt. In de groepen snacks en koek en gebak zijn de
gehaltes transvet gedaald. Daar tegenover staat het gehalte verzadigd
vet gemiddeld gezien is toegenomen. Ook bij chips en zoutjes blijkt
dat het geval. Opvallend is dat van de negen merken saucijzenbroodjes
er nog acht te veel transvet bevatten. Daarmee onderscheidt dit
product zich negatief.
Grote verschillen per merk
Vooral in de categorie âkoek en gebakâ verschilt het gehalte verzadigd
vet sterk: per product én per merk. Zo bevat een van de croissants
ruim 21 gram verzadigd vet per 100 gram, terwijl er ook croissants
zijn met ongeveer de helft daarvan. Ook zijn er zowel kaaszoutjes te
koop met bijna 28 gram verzadigd vet per 100 gram, als kaaszoutjes met
zoân 13 gram. Verder noteerde de VWA bij kokosmakronen, boterkoek en
vruchtenvlaai grote verschillen.
Uit het onderzoek blijkt dat het loont bij het boodschappen doen
het gehalte verzadigd vet te vergelijken. Helaas staat het gehalte
verzadigd vet niet altijd op het etiket. Als het ontbreekt, kunt u het
beste letten op het totale vetgehalte. Vooral bij koek en gebak is een
groot deel van het gebruikte vet verzadigd vet. Van het vet in de
onderzochte producten in deze categorie is meer dan de helft verzadigd
(53 procent). Minder vet betekent dus hoogstwaarschijnlijk ook minder
verzadigd vet.
Verzadigd vet is âverkeerdâ
Transvet en verzadigd (âverkeerdâ) vet verhogen het cholesterolgehalte
in het bloed en vergroten daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Dat
geldt voor iedereen en staat los van andere risicofactoren. Voor jong
en oud, dik én dun geldt daarom dat het goed is te letten op
verzadigd vet. Het meeste hiervan zit âverstoptâ in volvette zuivel,
vet vlees, koek, gebak, snacks en zoutjes.
Of een product transvet bevat, is moeilijk na te gaan. Het staat
meestal niet op het etiket. Wel moet het gebruik van (gedeeltelijk)
geharde olie of vet altijd worden vermeld in de
ingrediëntendeclaratie. Vooral bij koekjes en snacks is op die manier
te zien dat transvet is gebruikt. Staat bij de ingrediënten
âplantaardig vet, gedeeltelijk gehardâ of âgehydrogeneerd vetâ, dan
kan dit duiden op de aanwezigheid van transvet.