Gemeente Enschede

Brandweer Enschede pakt loze meldingen aan

Eerste aanschrijving verstuurd

Vorige week heeft Brandweer Enschede de eerst aanschrijving in het kader van het project TOOM (Terugdringen Onechte en Ongewenste Meldingen) verstuurd. Een zorginstelling aan de Oliemolensingel heeft de aanschrijving ontvangen, omdat de brandmeldinstallatie in het woongebouw teveel loze meldingen heeft veroorzaakt.

In de eerste drie maanden van dit jaar is Brandweer Enschede al 219 keer uitgerukt voor een brandmelding die is gegenereerd door een brandmeldinstallatie die rechtstreeks doormeldt naar de meldkamer van de brandweer. In 204 gevallen bleek het achteraf te gaan om een loze (onechte of ongewenste) melding. Ook in 2006 moest Brandweer Enschede veelvuldig uitrukken voor een loze melding, ruim 900 keer. Gezien de risico's en overlast die deze meldingen met zich meebrengen, heeft het College van Burgermeester en Wethouders in september vorig jaar de beleidsregel TOOM (Terugdringen Onechte en Ongewenste Meldingen) vastgesteld. Deze beleidsregel is per 1 januari 2007 in werking getreden.

In de beleidsregel staat verwoord dat de gebruiker van een pand verantwoordelijk is voor het voorkomen van loze meldingen. Wanneer het aantal onechte of ongewenste meldingen niet binnen de vastgestelde norm blijft, kan een preventieve last onder dwangsom worden opgelegd, dit om overtreding in de toekomst te voorkomen. De hoogte van de dwangsom wordt per geval bekeken. Bij de genoemde instelling is de dwangsom bepaald op EUR 1.000,- per loze melding.

Op basis van het beleid TOOM is Brandweer Enschede begin april 2007 overgegaan tot de eerste aanschrijving. Reden hiervoor is dat de brandmeldinstallatie in het genoemde woongebouw al in het begin van het jaar het aantal toegestane loze meldingen voor het hele jaar ruimschoots heeft overschreden. Hierbij moet worden opgemerkt dat een brandmeldinstallatie, conform het TOOM beleid, in 2007 zelfs vijf maal het wettelijk toegestane aantal loze meldingen mag veroorzaken alvorens de brandweer optreedt. In de komende jaren wordt die factor teruggebracht naar 1.De instelling beschikt over een brandmeldinstallatie omdat het woongebouw bestemd is voor verminderd zelfredzame personen. Brandweer Enschede verwacht dat op korte termijn meer aanschrijvingen zullen volgen.

16 april 2007