Gemeente Arnhem

CAPS-cursussen gaan door (16-04-07)
De CAPS-cursussen dans, toneel en schilderen, die Het Domein van kunst en cultuur Arnhem verzorgt voor verstandelijk gehandicapten, kunnen komend seizoen doorgaan. Deze cursussen dreigden te verdwijnen omdat er geld bij moet: dit seizoen ruim 2.600 euro. In samenspraak met de 21 deelnemers, ouders/verzorgers en docenten is een oplossing gevonden, waarmee bijna iedereen tevreden is. Het cursusgeld, dat dit jaar gelijk is gebleven, gaat komend jaar wel omhoog. Blijft het aantal deelnemers onder de grens voor een rendabele opzet, dan vervallen er enkele lessen. Daarmee is het doorgaan van de CAPS-cursussen veilig gesteld.

Danskriebels, Troupe de Theater en CAPSatelier tellen nu achtereenvolgens 8, 7 en 6 deelnemers. De minimum-groepsgrootte voor een professioneel gegeven cursus is 6 deelnemers. Het Domein biedt voortzetting van de cursussen aan tegen een lesgeld, dat is gebaseerd op 9 deelnemers per groep. Wordt dat aantal niet gehaald, dan gaat het lesgeld niet omhoog maar het aantal cursusweken omlaag. Het Domein rekent erop dat (minstens) de huidige deelnemers blijven. Als het aantal deelnemers gelijk blijft, vervallen er vier (dans, toneel) tot zes (schilderen) van de in totaal 30 lessen.
Het komende seizoen gaan de algemene cursusprijzen bij Het Domein omhoog met 3% voor kinderen en jongeren en met 10% voor volwassenen. Overeenkomstig het gemeentelijke beleid richt Het Domein zich allereerst op de kunsteducatie aan kinderen en jongeren, tegen een aantrekkelijk, laag cursusgeld. Volwassenen betalen extra. De 10%-tariefstijging geldt komend seizoen ook voor de CAPS-deelnemers. Daar staat tegenover, dat het cursusgeld dit jaar voor hen gelijk is gebleven, terwijl dat voor andere volwassenen met 7% is verhoogd. Het Domein heeft ook overleg gevoerd met De Schreuderhuizen, de zorginstelling die aangepaste woonruimte, onderwijs, sport en andere activiteiten aanbiedt aan verstandelijk gehandicapten. De mogelijkheid is besproken de CAPS-cursussen onder te brengen bij de De Schreuderhuizen. De instelling en Het Domein zijn tot de conclusie gekomen dat dit geen soelaas biedt: de CAPS-cursisten zouden dan het contact met de andere cursisten en activiteiten bij Het Domein kwijtraken, en de kosten zouden stijgen. Het Domein en De Schreuderhuizen praten wel verder met elkaar over samenwerking om de CAPS-cursussen voor de toekomst veilig te stellen.

Blij met behoud
Rita Weeda, wethouder Cultuur, is gelukkig met de geboden oplossing: Het Domein rekent volgens afspraak met de gemeente Arnhem hogere tarieven voor volwassenen, die het beter betalen kunnen, dan voor jongeren. Dat is een beleidskeuze. De professionele cursussen beeldende - en podiumkunst voor verstandelijk gehandicapten in Arnhem nemen een bijzondere plaats in. We zetten ons in om deze cursussen, die wellicht uniek zijn voor Nederland, te behouden. Dat past in ons beleid onder de noemer: Iedereen doet mee.