PvdA Rotterdam


PERSBERICHT

Rotterdam, maandag 16 april 2007

900 kamers begeleid wonen voor jongeren erbij

De PvdA is verheugd over de ambitie van het college om dit jaar 900 kamers vrij te maken voor risicojongeren. Het college schrijft dit in het actieprogramma risicojeugd Ieder kind wint 2007-2010.

Raadslid Van Muijen: "De PvdA heeft in de raad voorgesteld duizend kamers met kansen te realiseren voor jongeren die tussen wal en schip dreigen te vallen. Met 900 zijn we op de goede weg, maar het is nog niet voldoende om in de grote vraag te voorzien en de wachtlijsten weg te werken."

Uit het rapport van de PvdA Duizend kamers met kansen van november 2006 blijkt dat er een groot tekort is in Rotterdam aan woonruimte voor jongeren die dreigen uit te vallen op school, te gaan zwerven of het foute pad op dreigen te gaan.

Er worden nu 400 begeleid wonen plekken door de gemeente betaald. Daarnaast maken corporaties woningen vrij voor jongeren. Ook zijn voor een deel van de risicojongeren zwaardere vormen van begeleiding en zorg nodig, die vanuit de AWBZ betaald worden. Wethouder Geluk moet namens Rotterdam snel een beroep doen om op het Rijk om nog meer kamers voor deze groep in de stad mogelijk te maken, vindt de PvdA.

Eén aanspreekpunt
De wens van de PvdA voor een duidelijk aanspreekpunt gaat ook in vervulling. In 2007 realiseert Sociale Zaken en Werkgelegenheid een centraal meld- en registratiepunt van waaruit jongeren toegeleid worden naar verschillende vormen van opvang, waaronder begeleid kamerwonen. "Het is logisch dat dit bij het Jongerenloket komt. Veel jongeren die geen werk en school hebben melden zich hier nu al. Het blijkt uit onderzoek dat tientallen jongeren maandelijks aangeven geen vaste woonplek te hebben. Bij het jongerenloket worden ze dan straks ook geholpen aan een kamer met begeleiding. Dat is nodig om hun kans op een diploma te verhogen of te zorgen dat ze snel aan het werk komen", aldus Van Muijen.

Voor de redactie:

Meer informatie bij

Matthijs van Muijen, 06-533 396 65

Monique Smits

Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam

010-417 9368, 06-12 355 791

msmits@stadhuis.rotterdam.nl