Gezamenlijke aanpak tegen overlast Reeuwijkse plassen

Reeuwijk, 16-04-2007

Gezamenlijke aanpak tegen overlast Reeuwijkse plassen

Reeuwijk - Het politieteam Bodegraven / Reeuwijk, de gemeente Reeuwijk, de Groen- service Zuid-Holland, het milieu handhavingsteam van Politie Hollands Midden en de Algemene Inspectiedient, gaan in 2007 nauw samenwerken om de overlast op en bij de Reeuwijkse plassen tegen te gaan. Tot deze samenwerking werd besloten na meer klachten en meldingen over overlast en overtredingen op en rond de plassen. De diensten zullen samen het toezicht gaan houden op de recreatie in het gebied waarbij gecombineerde inzet mogelijk is.

Op het water De afgelopen jaren vaart een steeds grotere groep jeugdigen met (motor)boten op de Reeuwijkse plassen. Vaak wordt er harder gevaren dan de maximumvaarsnelheid van 6 km/h wat voor veel overlast zorgt voor overige waterrecreanten en omwonenden.

De politie ziet veel rubberbootjes met een 4 pk. buitenboordmotor maar ook soms meer. Die combinatie maakt dat de boten dan sneller kunnen varen van 20 km/h en zo'n boot dan wettelijk een snelle motorboot is. De wet stelt in dat geval eisen aan boot en schipper. Zo moet de schipper in het bezit zijn van een vaarbewijs, de boot voorzien zijn van een registratienummer en voldoen aan een aantal inrichingseisen. Het niet voldoen aan één van deze eisen levert onherroepelijk een bekeuring op. Het varen zonder klein vaarbewijs kost al 300 euro. Als de schipper jonger is dan 12 jaar, dan is het zelfs mogelijk dat één van de ouders de bekeuring krijgt.

Ook moeten watersporters op de plassen in het bezit zijn van een vaarontheffing. De samenwerkende opsporingsdiensten zien daar het komende seizoen streng op toe. Wanneer er geen ontheffingsticker op de linkerkant van de boot is aangebracht kan een bekeuring volgen. Het varen zonder ontheffing levert een boete op van 50 euro. Een boete van 50 euro staat ook voor het niet voeren van de sticker of het niet aan boord hebben van het registratiebewijs. Het excuus dat een sticker de boot ontsiert of beschadigt, wordt niet geaccepteerd. Informatie over vaarontheffingen en het aanvragen daarvan is te lezen op de website van de gemeente Reeuwijk, www.reeuwijk.nl bij gemeenteloket/vaarontheffingen.

Op het land Loslopende honden, fietsers en bromfietsers die op de ligweide bij de surfplas komen en het rijden tijdens gesloten tijden op de wegen in het plassengebied zijn een bron van ergernis. Daar wordt dan ook tegen op getreden. Hondenbezitters die hun hond los laten lopen in gebieden waar dit verboden is, op het zwemgedeelte bij de surfplas van april tot oktober, kunnen bekeurd worden. Fietsers en bromfietsers die het nodig vinden om door te rijden tot op de ligweiden bij de surfplas en niet de moeite nemen om ze in de daartoe bestemde rekken te plaatsen, lopen eveneens het risico om bekeurd te worden. Bewoners aan wegen waar een tijdelijke geslotenverklaring geldt, kunnen een ontheffing om daar toch te mogen rijden om hun woning te bereiken aanvragen bij de gemeente.

Verder zal er regelmatig gecontroleerd gaan worden op de naleving van de Visserijwetgeving.

Een veilig recreatieseizoen Het toezicht op de recreatie op en rond de Reeuwijkse plassen krijgt deze aandacht om het voor iedereen mogelijk te maken daar ongestoord, veilig en sportief te recreëren. Er zal preventief opgetreden worden maar indien nodig zal ook bekeurd gaan worden. De samenwerkende opsporingsdiensten hopen echter dat het zover niet hoeft te komen en hoopt op ieders medewerking om geen overlast te veroorzaken en het zo een fijne plek te laten zijn om te vertroeven in dit mooie gebeid van Reeuwijk.

Meer informatie over (vaar)regels, ontheffingen en het recreëren in het plassengebied is te lezen op de website van de gemeente Reeuwijk: www.reeuwijk.nl