Gemeente Castricum


Heropening preventief Huisbezoek

Woensdag 11 april heeft wethouder Hommes het startsein gegeven voor het project preventief huisbezoek. De wethouder overhandigde afgelopen woensdag de vrijwilligers hun identiteitspasje.

Iedere zelfstandig wonende van 75 jaar of ouder in de kernen Castricum en Bakkum ontvangt thuis een brief, waarin het doel van het bezoek wordt uitgelegd. In de brief wordt gevraagd of zij het bezoek van een vrijwilliger bij hen thuis op prijs stellen. Zij kunnen daarop kosteloos reageren richting gemeente. Kort daarna wordt telefonisch contact met de oudere opgenomen en een afspraak gemaakt voor het huisbezoek.

Het project is gestart omdat de gemeente het belangrijk vindt dat de ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Door individualisering in de maatschappij ligt eenzaamheid bij ouderen op de loer. Voor dit project zijn de vrijwilligers opgeleid om de ouderen in te lichten over welke hulp ze kunnen aanvragen bij verschillende problemen. De problemen kunnen uiteenlopend zijn van huishoudelijke hulp tot rouwverwerking, van het aanvragen van een invalidenparkeerkaart tot informatie over aanleunwoningen, en van een bibliotheekabonnement tot huursubsidie.

Er heeft al eerder zon soort project plaats gevonden in de kernen Limmen en Akersloot in de periode 2004-2006. Net zoals nu werkt de gemeente samen met de Stichting Welzijn uit Limmen, Akersloot en Castricum.