Gemeente Hoogeveen

16 april 2007
Afzender: college van B&W
Gemeente geeft subsidie aan zwemtalenten
Jeugdige sporttalenten moeten voor wedstrijden stad en land afreizen, hebben vaak duur materiaal nodig en krijgen meestal nog geen bijdrage van bonden voor ze de top hebben bereikt. De gemeente Hoogeveen geeft daarom financiële steun aan Hoogeveense sportverenigingen voor de ontwikkeling van hun jeugdige talentvolle leden. Maandagavond reikt wethouder Klaas Smid de eerste cheque van 5.000 euro uit aan zwemvereniging ZPC Hoogeveen.

In de gemeente Hoogeveen zijn tussen de twintig en dertig sporttalenten onder de achttien actief. Om jeugdige sporttalenten de kans te geven om uit te groeien tot een topsporter is vaak een grote financiële investering nodig. Zo moeten de Hoogeveense zwemtalenten uitwijken naar Drachten, omdat er in Hoogeveen geen vijftigmeterbad is. De kosten worden vaak betaald uit de verenigingskas. Het NOC*NSF geeft alleen financiële ondersteuning als de top al is bereikt en ook op sponsoring vanuit het bedrijfsleven hoeft jeugdig aanstormend talent nog niet te rekenen.

Sinds 2005 heeft de gemeente een subsidie beschikbaar voor jeugdige sporttalenten. De cheque van 5.000 euro die zwemvereniging ZPC maandagavond krijgt, is het eerste bedrag dat wordt uitgekeerd. De helft van de talentvolle jeugdige sporters die de komende jaren een subsidie krijgt, moet eind 2009 tot de Nederlandse top behoren. De subsidie mag alleen ten goede komen van talentvolle leden die nog geen 18 jaar zijn en waarvoor de kosten niet op een andere wijze (NOC*NSF, sponsoren) vergoed worden.

Bij de Hoogeveense zwemvereniging zwemmen aardig wat talenten. Zo hebben ze de nationaal juniorenkampioen 100 meter rugslag, de nationaal jeugdkampioen 200 meter schoolslag en de nationaal juniorenkampioen 100 meter vrije slag in huis. Ook won het jeugdteam dit seizoen goud op de NK estafette.

Deze jeugdige talenten dragen bij aan een positief imago van Hoogeveen. Daar mag volgens sportwethouder Klaas Smid best wat tegenover staan. âWe zijn als gemeente trots op hun prestaties. Ze hebben moed en doorzettingsvermogen. Deze jongeren zijn een voorbeeld voor hun leeftijdsgenoten.â