Gemeente Soest

Falcon Integration II

Datum: 12/04/2007

Oefening Lucht- en landmacht van 16 tot en met 27 april 2007

Eenheden van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Landmacht oefenen van 16 april tot en met 27 april 2007 in het midden van Nederland.

Tijdens deze oefening met de naam Falcon Integration II, wordt naast het samenwerken van grondeenheden onderling ook de samenwerking tussen grondeenheden en helikopters getraind.

Chinook en Cougar transporthelikopters zullen tijdens de oefening voertuigen en personeel ophalen en afzetten. Apache gevechtshelikopters en F-16 jachtvliegtuigen worden ingezet voor het ondersteunen van colonnes. Daarnaast worden grondeenheden ondersteund door helikopters en jachtvliegtuigen tijdens Close Air Support (CAS) en Close Combat Attacks (CCA).

Hierbij worden helikopters en jachtvliegtuigen door grondeenheden op doelen geleid. Ook zullen helikopters verkenningen uitvoeren. Er zal worden gevlogen overeenkomstig een zo reëel mogelijk scenario.

De vliegbewegingen vinden in principe plaats tussen 09.00 uur en 22.00 uur, waarbij zoveel mogelijk overdag wordt gevlogen.

Het grootste deel van het vliegprogramma vindt plaats in de vierhoek Utrecht, Nijmegen, Deventer, Kampen. In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat militaire helikopters boven gebieden met aaneengesloten bebouwing, industrie- en havengebieden en boven mensen-verzamelingen een hoogte van tenminste 210 meter (700 voet) aanhouden.

Elders dient boven de hoogste hindernis en gelegen binnen een afstand van 600 meter van het luchtvaartuig een hoogte van ten minste 50 meter (150 voet) te worden aangehouden. In het kader van de oefening kan in de aangewezen oefengebieden zo laag gevlogen worden als voor het doel van de vlucht noodzakelijk is. Dit betekent niet dat continu laag wordt gevlogen, maar alleen dan wanneer bijvoorbeeld een colonne wordt begeleid of gedurende een CAS of CCA.

Voor straalvliegtuigen is bepaald dat tijdens CAS de ondergrens 1000 meter (3000 voet) is. Door het aanhouden van deze minimum hoogte zullen geen negatieve effecten optreden voor de natuurwaarden van de oefengebieden. Buiten deze oefening vinden, zowel overdag als bij duisternis, ook de gebruikelijke vliegoperaties van de Koninklijke Luchtmacht plaats.

Geluidhinderklachten van militaire luchtvaartuigen kunnen worden gemeld op telefoonnummer 0800- 0226033.