Gemeente Elburg


Oefeningen Defensie

Drie geplande oefeningen van Defensie gepland in de periode 16 april tot en met 27 april 2007

Drie geplande oefeningen Defensie


1. Oefening in de periode van 16 april t/m 27 april 2007.

Eenheid : Task Force Uruzgan

Commandant : Brigadegeneraal Drs. P.L.E.M. Everts

Aantal deelnemers : 1100

Rups-/wielvoertuigen : 14 / 250

De oefening, genaamd Falcon Integration-2, is de laatste oefening van de eenheden ter voorbereiding op de uitzending naar Afghanistan.

In de vierhoek die begrensd wordt door Wezep-Nijmegen-Utrecht-Huizen zullen er voortdurend zogenaamde konvooi verplaatsingen plaats vinden. De verplaatsingen gaan allemaal over de openbare weg en onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee. Steden en dorpen zullen zoveel mogelijk worden vermeden. Bij een aantal verplaatsingen zullen helikopters de konvooien begeleiden.

De routes zullen middels borden worden aangegeven. Dit zijn zwarte, vierkante borden met een

witte cirkel voorzien van een richtingspijl. De borden zijn tevens voorzien van een naam, welke

de diverse routes onderscheiden. De diverse routes en door welke gemeentes ze lopen zijn in een aparte bijlage bijgevoegd. In de routes zijn militaire oefenterreinen opgenomen. Op deze

terreinen zullen de specifieke militaire aspecten worden beoefend.


2. Oefening in de periode van 23 april t/m 27 april 2007

Eenheid : 104 Verkesk

Commandant : Maj Koopman

Aantal deelnemers : 30

Wielvoertuigen : 12

Het doel van de oefening is om de verkenningsploegen verder op te leiden na de omscholing op het nieuwe pantserwielvoertuig Fennek. De oefening zal bestaan uit o.a. tactische verplaatsingen, punt verkenning (bruggen, randen van oorden), route verkenning en het inrichten van waarnemingsposten.

De strook waarin geoefend gaat worden is Nunspeet, Rijsen, Hardenberg en Zwolle.

Het startpunt is de Tonnet kazerne in t'Harde, verplaatsingen gaan over twee routes richting Zwolle-Hardenberg. Op de routes worden diverse opdrachten uitgevoerd.


3. Oefening op 26 april en 1 mei t/m 3 mei 2007 .

Eenheid : OTC VUST omscholing Fennek

Commandant : Owi Onderstal

Aantal deelnemers : 18

Wielvoertuigen : 3

Het doel van de oefening is om de verkenningsploegen verder op te leiden na de omscholing op het nieuwe pantserwielvoertuig Fennek. De oefening zal bestaan uit o.a. tactische verplaatsingen, punt verkenning (bruggen, randen van oorden), route verkenning en het inrichten van waarnemingsposten.

De strook waarin geoefend gaat worden is Nunspeet tot Kampen tussen de A 28 en het Veluwemeer. Daarnaast zal er gebruik worden gemaakt van de strook Nunspeet - Wezep tot aan Raalte. Het startpunt is telkens de Tonnet kazerne in t'Harde,

Bij de drie oefeningen zal door de oefenende eenheid voor het gebruik van particuliere terreinen/objecten toestemming van de eigenaar(s)/beheerder(s) worden gevraagd. Er zal alles aan gedaan worden om hinder van het burgerverkeer te voorkomen.

Indien, ondanks voorzorgsmaatregelen, schade door de oefening ontstaan is, kunt u dit, onder vermelding van zoveel mogelijk gegevens zoals: eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc., melden aan:

Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims

Postbus 20703

2500 ES Den Haag

Telefoon 070-3396701

Voor eventuele klachten over oefening 1 kunt u contact opnemen met de Beheerder Schiet- en Oefenterrein Schaarsbergen, telefoon 026-3533012 of 06-53222128.

Voor eventuele klachten over oefening 2 en 3 kunt u contact opnemen met de Beheerder Schiet- en Oefenterrein Harderwijk, telefoon 06-23575450