Productschap Margarine


14.03.2007

Uitnodiging focusgroepen CO2 tools biobrandstoffen en bio-energie

SenterNovem nodigt deskundigen die actief zijn in de biobrandstof-, bio-elektriciteits- en biowarmteproductie uit om deel te nemen aan bijeenkomsten over de CO2-tool die de CO2-emissie over de keten berekent.

Biobrandstoffen en bio-energie kunnen ons helpen onze emissies van broeikasgassen te beperken. Tussen verschillende biobrandstoffen en bio-energievormen bestaat echter een flinke variatie in de reductie van broeikasgasemissies. De ministeries van EZ en VROM willen daarom in de toekomst het stimuleringsbeleid meer richten op de opties met de hoogste broeikasgasemissiereductie en bestaande opties stimuleren de prestatie te verbeteren. Om deze reden worden in opdracht van SenterNovem op dit moment een broeikasgasemissieberekeningstool (CO2-rekentool) voor biobrandstoffen en een CO2-rekentool voor de bio-elektriciteits- en biowarmtesector ontwikkeld. Deze tools zullen het mogelijk maken om de daadwerkelijke CO2-reductie van een specifieke biobrandstof of bio-energievorm te bepalen. In de tool kunnen relevante parameters worden ingevuld door de betrokken partijen
- denk aan kunstmestgebruik bij de landbouw, transportafstand en vervoerswijze, energie-efficiency van processen, etc. - de CO2-tool berekent dan de CO2-emissie over de keten. Ook kan worden gekozen voor defaultwaarden van de tool, als informatie uit de keten niet beschikbaar is.

De methodiek waarmee deze tools de berekeningen uitvoeren, is vastgelegd door de commissie Cramer. De consultants die deze tools ontwikkelen, Ecofys, CE en CML, zijn nu bezig met de daadwerkelijke uitwerking. Een belangrijk onderdeel hiervan is de vaststelling van de concrete defaultparameters in de tools.

Voordat de tools in het veld worden getest (zomer 2007) organiseert SenterNovem een aantal bijeenkomsten waarin de waarden van de parameters met de relevante stakeholders en deskundigen worden besproken, in zogenaamde focusgroepen. Verschillende bijeenkomsten richten zich op verschillende onderdelen van de keten.

SenterNovem nodigt deskundigen op onderstaande onderwerpen uit om aan deze bijeenkomsten deel te nemen.

De volgende bijeenkomsten van focusgroepen zijn gepland:

16 april, middag: Biodiesel, PPO, biomethanol en bio-MTBE parameters

17 april, ochtend: Bioethanol en ETBE parameters

23 april, ochtend: Elektriciteit en warmte conversie parameters

23 april, middag: Biogas/vergisting parameters

14 mei, middag: Europese en VS landbouw parameters

15 mei, ochtend: Fossiele keten parameters

15 mei, middag: Tropische biomassaproductie parameters

21 mei, ochtend: Hout, WKK, vergassing parameters

De bijeenkomsten worden gehouden in het centrum van Utrecht. Met uitzondering van de eerste drie bijeenkomsten behandelen deze focusgroepen onderwerpen die voor zowel transportbrandstoffen als ook bio-energie van belang zijn.

Bent u direct betrokken bij één of meer van deze onderwerpen, hebt u expertise op deze terreinen en wilt u meedenken met de ontwikkeling van de CO2-tool parameters op dat gebied? Dan kunt u zich aanmelden voor de voor u relevante focusgroep(en), door een e-mail te sturen naar gave@senternovem.nl. U ontvangt dan t.z.t. een uitnodiging met nadere informatie over de bijeenkomst.

Bij overtekening zal SenterNovem voorrang geven aan partijen die daadwerkelijk actief zijn in de biobrandstof-, bio-elektriciteits- en biowarmteproductie.