Toprestaurateurs verenigen zich in 'Les Amis Gastronomiques'
Persbericht 14 april 2007
Vereniging van ervaren toprestaurateurs
Toprestaurateurs verenigen zich in 'Les Amis Gastronomiques'
Woerden, 14 april 2007 - Joop Braakhekke, Leo van Eeghem, Fons van
Groeningen, Constant Fonk, Paul Stevens, Kees Boudeling en Cees
Helder. Het zijn klinkende namen van toprestaurateurs, die veel voor
hun vak betekenen en die hun opgedane kennis en kunde niet verloren
willen laten gaan. Met de oprichting van de Vereniging Les Amis
Gastronomiques (VLAG) willen deze toprestaurateurs (samen 306 jaar
ervaring!), zich met enthousiasme inzetten voor het behoud van normen
en waarden van het ambachtelijke restaurateurvak. Koninklijk Horeca
Nederland ondersteunt deze nieuwe vereniging met het secretariaat.
Voorzitter Fons van Groeningen van de kersverse Vereniging Les Amis
Gastronomiques is enthousiast: "Wij willen graag onze kennis en
ervaring doorgeven aan de volgende generatie restaurateurs. Wij zijn
trots op ons ambacht en willen de identiteit, goede naam, imago en
topkwaliteit binnen de restaurantsector waarborgen. Alles in een sfeer
die gebaseerd is op ervaring, respect en vriendschap."
Om lid te kunnen zijn van de VLAG dienen de leden met hun (voormalig)
restaurant tot het topsegment in de branche te hebben behoord. Leden
moeten zich op landelijk niveau hebben onderscheiden en de culinaire
cultuur hebben gediend en verrijkt. Dat kan blijken door aan hen of
hun restaurants toegekende prijzen, onderscheidingen en eervolle
vermeldingen.
De zeven toprestaurateurs die in VLAG zijn verenigd, hebben hun sporen
in het vak ruimschoots verdiend. Leo van Eeghem is voormalig eigenaar
van restaurant de Karpendonkse Hoeve. Joop Braakhekke, een van de
eerste TV-koks is eigenaar van restaurant Le Garage en En Pluche. Fons
van Groeningen is voormalig eigenaar van restaurant Kaatje bij de
Sluis. Constant Fonk, patron-cuisinier van restaurant De Oude
Rosmolen, is tweesterrenkok en een der boegbeelden van het Nederlandse
koken. Paul Stevens is oud-eigenaar van hotel Prinses Juliana in
Valkenburg en geldt als kweekvijver voor gastronomisch talent. Kees
Boudeling, oud-eigenaar van restaurant Inter-Scaldes, is het
gastronomisch 2-sterrenbaken in Zeeland. De eerste chef in Nederland
met drie Michelinsterren Cees Helder (voormalig eigenaar van
restaurant Parkheuvel), sluit de rij van toprestaurateurs. Samen zijn
ze goed voor 13 Michelin-sterren. Stuk voor stuk grondleggers van de
gastronomie in Nederland.
De VLAG zal regelmatig bij elkaar komen om te discussiëren over het
vak, de ontwikkelingen, de kansen en bedreigingen. Pers, educatieve
instellingen, commerciële organisaties en ondernemers kunnen een
beroep doen op de leden van de VLAG.
staand v.l.n.r. Kees Boudeling, Paul Stevens, Joop Braakhekke, Fons
van Groeningen, Jeu Claes (directeur Koninklijk Horeca Nederland),
Manon van der Kraats (secretariaat VLAG), Constant Fonk
zittend v.l.n.r. Leo van Eeghem, Cees Helder
---
Noot voor de redactie -