Museumweekend


Milieu Educatie Centrum

Genneperweg 145

5644 RS Eindhoven

fax: 040 259 47 01

website: www.mecehv.nl

e-mail: mec@milieudienst.sre.nl

Eindhoven, 21 maart 2007

Persbericht

Museumweekend in het Milieu Educatie Centrum: "De kunst van het waarnemen"

Het jaarlijkse museumweekend vindt dit jaar plaats op 14 en 15 april 2007. Dit jaar is het centrale thema "de kunst van het waarnemen". Het Milieu Educatie Centrum besteedt op haar manier aandacht aan dit thema. Kinderen van 5 tot 10 jaar kunnen op speelse wijze kennismaken met alle vijf hun zintuigen, onder andere door de eigen zintuigen zelf te testen. Tijdens het weekend is het MEC geopend van 13u00 - 17u00; de entree is gratis.

Leren over de zintuigen

Bij waarnemen denkt men in eerste instantie aan zien. We nemen echter waar met al onze vijf zintuigen. Kou kun je niet zien, maar wel voelen; de geur van rotte eieren kun je niet zien, maar wel ruiken; en een vogel hoor je vaak eerder dan dat je hem ziet. In het Milieu Educatie Centrum in Eindhoven komen de zintuigen éen voor éen aan de orde: Hoe ziet een insectenpoot er van heel dichtbij uit? Kun je bepaalde geluiden herkennen? Ra ra wat voel ik hier? En hoe ruikt en smaakt jam nu eigenlijk?

Test je zintuigen
Aan de hand van wat vragen worden kinderen uitgenodigd om letterlijk hun neus eens ergens in te steken en met hun vingers ergens aan te komen. Verder kunnen ze van alles in hun mond stoppen. In een vijftal opstellingen worden alle vijf de zintuigen (zicht, gehoor, tast, smaak, geur) gebruikt om iets te herkennen. Dit varieert van het uitvergroten van kleine dingen (weet je wat je ziet?), via het herkennen van de roep van dieren (welk dier hoor je?) tot aan wat proef je nu eigenlijk?

Unieke zintuigen in het dierenrijk

Naast de vijf bekende zintuigen, bestaan er nog een aantal andere zintuigen. Deze kunnen in het dierenrijk gevonden worden. Zo hebben bepaalde slangen warmtezin. Zij bezitten organen waarmee ze infrarood licht waarnemen en zodoende lichaamswarmte waarnemen. Vleermuizen kennen echolocatie. Dit is het vermogen om voorwerpen te kunnen lokaliseren door zelf geluid uit te zenden, en te luisteren naar de echo die wordt ontvangen door hun oor.

26ste Museumweekend
Het Museumweekend wordt voor de 26ste keer georganiseerd op initiatief van de Museumvereniging. Meer dan 500 musea doen mee aan dit traditioneel uitbundige weekend. Tijdens het weekend bieden veel musea korting. Tevens zijn er speciale thema gerichte lezingen, rondleidingen, speurtochten of wandelingen. Bij sommige musea is de entree gratis.