NEN


Bouwbesluiteisen vloerverwarming

donderdag 12 april 2007, 14:48

Er zijn systemen op de markt voor vloer-
verwarming en -koeling die zowel geluids- als thermisch isolerend zijn volgens de eisen van het Bouwbesluit. Deze systemen vereisen een hogere tussen- en dekvloer dan bij conventionele vloerwarming het geval is, maar de dragende vloer eronder kan door de geluidsisolatie dunner worden uitgevoerd. Uiteraard alleen wanneer dit past binnen de constructieve eisen.

Om opdrachtgevers ervan te overtuigen dat dit werkelijk zo is, heeft specialist in vloerverwarming Oude-Elferink in Enschede het vloerverwarmingssysteem van Schütz laten toetsen aan de Nederlandse eisen door het gecertificeerde laboratorium van adviesbureau Cauberg-Huygen in Zwolle. Het gaat daarbij om een systeem dat zowel geluids- als thermisch isolerend is en bedoeld voor natte dekvloeren in de gestapelde bouw.

Cauberg-Huygen heeft zich bij het onderzoek gericht op de eisen in de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5070. Deze NPR wordt gebruikt om aan de normen op dit terrein in het Bouwbesluit te voldoen. Deze praktijkrichtlijn is in de installatiewereld niet zo bekend, het gaat immers om bouwkundige eisen. Maar hier komen bouwkunde en installatietechniek samen. Daarom zeggen de uitkomsten van het onderzoek de installateur en installatietechnisch adviseur misschien niet zo veel. Maar als ze de specificaties voorleggen aan hun bouwkundige collega's, dan kunnen die er alle conclusies uit trekken die nodig zijn voor hun berekeningen.

Het systeem van Schütz is er in twee dikten. Deze halen de in de NPR geëiste DL van 10 en 13 dB. Afhankelijk van de massa van de onderliggende constructievloer is daarmee een I haalbaar van de wettelijk vereiste +5 dB, tot de +10 dB die regelmatig wordt verlangd door een woningbouwvereniging of projectontwikkelaar. Door het Garantie Instituut Woningbouw wordt zelfs een I geëist van +15 dB. De meetkamers van het Bouwfysisch Akoestisch Laboratorium van Cauberg-Huygen in Zwolle waarin dit is vastgesteld, zijn gebouwd volgens de richtlijnen in NEN-EN-ISO 140-1. De geluidsisolerende waarden van het vloerverwarmings- en -koelsysteem van Schütz zijn in dit lab bepaald met beproevingen volgens de normen NEN 5077 /A1, NEN-EN-ISO 140-1/A1, -2, -6 en -8, NEN-EN-ISO 717-2 en NPR 5070. De norm NEN-EN 1264 is de norm voor vloerverwarming, met afzonderlijke delen voor definities en symbolen, warmtevermogens- berekening, ontwerp en installatie. Het zogenoemde Quadro Takk systeem van Schütz is aan deel 2 getoetst door het Duitse SHK. Het daar geregistreerde certificaatnummer is 7F121.