Gemeente Woerden


* Servicenormen

Birmezen vinden hun weg in Woerden

11 apr 2007
Wethouder Marjan Haak bezocht Birmeze vluchtelingen thuis. SarRa en Than Soe Nontaw wonen nu bijna een half jaar in Molenvliet in Woerden: het spreken en begrijpen van de Nederlandse taal is het allerlastigste.
"Alles is heel leuk!" vertelt Than Soe, in heel redelijk Nederlands. Ze is nog steeds blij en dankbaar dat ze in Nederland kan wonen. Dankzij een intensief scholingsprogramma en goede begeleiding van de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk, raakt ze al aardig ingeburgerd. De taal vindt ze wel erg moeilijk. Om die onder de knie te krijgen, gaan zij en SarRa, samen met andere `nieuwe Woerdenaren', vier dagen in de week naar school.

Taal is het allerbelangrijkste
Als onderdeel van de opleiding, gaat SarRa binnenkort via De Sluis werkervaring opdoen. In Birma was hij schilder; een beroep dat hij ook in Nederland hoopt te kunnen uitvoeren. Voorwaarde is echter dat hij de Nederlandse taal goed beheerst. Dat kost hem nu nog aanzienlijk meer moeite dan zijn vrouw. Maar hij is erg gemotiveerd. Op school leert hij ondermeer met behulp van de computer Nederlands. Hij wil dan ook graag een computer om in zijn vrije tijd verder te kunnen oefenen. "Een hele simpele computer is genoeg hoor!"

Veel steun van VluchtelingenWerk
SarRa en Than Soe worden begeleid door vrijwilligers van VluchtelingenWerk Woerden. Ze krijgen hulp bij veel praktische dingen.

Anne en Maud zijn twee van die vrijwilligers. "Regelmatig gaan we bij ze langs. Dat communiceert het handigst, bellen is toch nog erg moeilijk voor ze. We helpen ze de weg te vinden in Woerden, op allerlei gebieden. Waar je bepaalde boodschappen kunt doen, wat er in gebruiksaanwijzingen staat, de nieuwe zenderindeling op TV, Nederlandse brieven, contact met de Belastingdienst, van alles dus." Vluchtelingen krijgen in principe twee jaar begeleiding van VluchtelingenWerk, soms ook wel wat langer.

Geen heimwee
Terug naar Myanmar willen (en kunnen) SarRa en Than Soe niet, heimwee hebben ze niet. Wel missen ze hun familieleden, die allemaal nog in Myanmar zijn. Ze kunnen vrijwel geen contact met elkaar onderhouden. Veel huizen hebben geen adres, en ook bellen is vrijwel onmogelijk.

Onder de indruk
Wethouder Marjan Haak is onder de indruk: "Ze zijn ontzettend gemotiveerd om hun plekje te vinden in de Woerdense samenleving. Ze zijn hard bezig om de taal te leren en hun weg te vinden.

Ik vind het geweldig om te zien dat zoveel mensen betrokken zijn bij de opvang en begeleiding van mensen zoals Than Soe en SarRa. Vooral de vrijwilligers van VluchtelingenWerk doen ontzettend goed werk. Zij dragen in belangrijke mate bij aan een snelle inburgering van `nieuwe Woerdenaren'. Daar heb ik veel bewondering voor!"

Wilt u ook iets doen voor vluchtelingen in Woerden? Neem dan contact op met VluchtelingenWerk Woerden.

Kijk op:

- VluchtelingenWerk Woerden