Gemeente Haaren



* Burgerjaarverslag 2006

* Trouwen en partnerschapsregistratie op locatie
* Informatieavond speelvoorziening Veneakker in Esch
* Bijstandsklanten goed tevreden over Sociale Zaken

* Burgerjaarverslag 2006

Dezer dagen wordt het burgerjaarverslag weer bij alle inwoners van onze gemeente bezorgd.

Op donderdag 5 april heb ik het aangeboden aan de leden van de gemeenteraad.

Ook dit keer was het voor mij weer een genoegen om eraan te werken. Ter voorbereiding voerden we een 7-tal gesprekken met groepen inwoners uit onze gemeente. Ieder gesprek ging over een bepaald thema, te vergelijken met de hoofdstukken in het burgerjaarverslag. Op die manier gaven de deelnemende inwoners mij veel informatie over hoe zij de gemeente ervaren op het gebied van handhaving, van veiligheid, van communicatie, van dienstverlening enz.

Zo kreeg ik extra informatie, die ik kon meenemen in mijn gedachtebepaling, de uitwerking en de vormgeving van het burgerjaarverslag.

Ik hoop dat het burgerjaarverslag u een goed beeld geeft van onze gemeente en dat we er in geslaagd zijn het te schrijven op een aantrekkelijke manier in een goed leesbare stijl.

Ik ben heel erg benieuwd naar uw reacties.

Frans Ronnes, burgemeester.


* Trouwen en partnerschapsregistratie op locatie

Trouwen waar en wanneer je maar wilt.

Regelmatig is de gemeente benaderd met het verzoek om te trouwen of een partnerschapsregistratie aan te gaan op een andere locatie dan het gemeentehuis. Aan deze vraag kan de gemeente nu voldoen.

Ieder aanstaand bruidspaar kan een aanvraag indienen tot het aanwijzen van een locatie voor een huwelijk of partnerschapsregistratie. De locatie wordt dan beoordeeld aan de hand van voorwaarden. Behalve de locatie kan het aanstaande bruidspaar ook de dag en het tijdstip zelf kiezen. Voor de dag en het tijdstip geldt dat alles in principe mogelijk is, ook al wordt de dag en het tijdstip heel bijzonder dan zal de gemeente alles in het werk stellen om aan deze wens te voldoen. Het aanvragen tot toewijzen van een locatie kan via een aanvraagformulier, dit is te verkrijgen op het gemeentehuis, maar is ook te downloaden via onze website onder
dienstverlening>formulieren>verzoek aanvraag huwelijkslocatie. Na het insturen van het ingevulde formulier neemt een van de trouwambtenaren contact op met het aanstaande bruidspaar om de locatie te beoordelen. De kosten voor het aanvragen en de huwelijksvoltrekking zijn vanaf 20 april bekend.


* Informatieavond speelvoorziening Veneakker in Esch

De gemeente wil in De Venakker het bestaande speelterrein aan passen en uitbreiden met een skatevoorziening.

Wij nodigen belanghebbenden en omwonenden uit om gezamenlijk met de gemeente dit plan te bespreken. De informatieavond wordt gehouden op dinsdagavond 17 april 2007 om 19.30 uur in Dorpshuis de Es te Esch.

Het conceptplan ligt vanaf 26 maart tot 4 april ter inzage het gemeentehuis.

Om het plan te kunnen inzien en voor beantwoording van uw vragen hierover, verzoeken wij u een afspraak te maken met Arno Pullens.

Als u nog vragen hebt kun je contact opnemen met Arno Pullens (tel: 0411-626740) of je vragen stellen tijdens de informatieavond.


* Bijstandsklanten goed tevreden over Sociale Zaken

In november 2006 is een klanttevredenheidonderzoek gehouden onder de inwoners die in 2006 een beroep hebben gedaan op de dienstverlening door Sociale Zaken.

Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat de klanten goed tevreden zijn over de dienstverlening.

Kritiek was er op de wachtruimte, de tijden van het telefonisch spreekuur, de lastige formulieren en het steeds weer moeten overleggen van gegevens, die bij de gemeente al bekend zijn. De klanten waren goed tevreden over de dienstverlening, de vriendelijkheid en de deskundigheid van het personeel, de ondersteuning bij arbeidsinschakeling en het feit dat men in Haaren terecht kon voor het doen van aanvragen en voeren van gesprekken.

De regelingen voor inkomensondersteuning zijn goed bekend. De publicaties in de Leije worden regelmatig opgemerkt door de klanten. De informatie die wordt gegeven in de Leije, de informatiemap of in de folders vindt men prettig leesbaar en duidelijk. De samenwerking met de gemeente Boxtel wordt als goed ervaren. De klanten zijn ook erg blij met de komst van Loket WegWijs. Men is redelijk goed op de hoogte van hetgeen WegWijs kan betekenen.

Hoewel klanten aangeven in het algemeen tevreden te zijn over de dienstverlening, willen we toch iets doen met de kritische opmerkingen. Vanaf 1 januari 2007 wordt al gewerkt met nieuwe aanvraagformulieren voor minima. Met deze formulieren kan voor vier regelingen tegelijkertijd een aanvraag worden ingediend. Bovendien wordt alleen gevraagd naar gegevens die de afdeling Sociale Zaken nog niet heeft. Ook de jaarlijkse heronderzoeken zijn tot een minimum beperkt. Door deze maatregelen wordt al in belangrijke mate tegemoetgekomen aan de kritiek. De tijden van het telefonisch spreekuur zijn moeilijk te veranderen. Uitbreiding van het spreekuur zou teveel organisatorische problemen opleveren. Mensen die niet in de gelegenheid zijn om tijdens het telefonisch spreekuur te bellen, omdat zij werken, kunnen een mail sturen aan gemeente@haaren.nl of een briefje afgeven op het gemeentehuis met het verzoek om teruggebeld te worden op een ander tijdstip. Zij kunnen dan dezelfde of de volgende werkdag een telefoontje verwachten van hun contactpersoon.

Hoewel men redelijk goed bekend is met de regelingen voor inkomensondersteuning en met de taken van Loket WegWijs zullen wij ook in de toekomst hieraan regelmatig aandacht besteden op de gemeentepagina in de Leije.