Honderd dagen WMO. ABVAKABO FNV roept gemeenten op tot bijstelling beleid.
Op 10 april is het 100 dagen geleden dat de Wet maatschappelijke ondersteuning door gemeenten is ingevoerd. ABVAKABO FNV grijpt dat moment aan om alle gemeenten in Noord Nederland op te roepen tot een koerswijziging in de uitvoering van de WMO. Reden daartoe is dat in de afgelopen 100 dagen is gebleken dat de wijze van aanbesteden van de huishoudelijke verzorging, de tariefdruk en de indicatiestelling verwoestende gevolgen heeft voor cliënten, werknemers en thuiszorginstellingen. In een uitvoerige notitie, getiteld "WMO, moet dat nou zo?", schetst ABVAKABO FNV uitvoerig welke problemen en knelpunten die in de afgelopen 100 dagen zichtbaar zijn geworden bij de uitvoering van de WMO. De opsomming is gebaseerd op een stroom van klachten en meldingen van vakbondsleden in Noord Nederland.
ABVAKABO FNV roept in de knelpuntennotitie gemeenten op het aanbestedings-, tarief- en indicatiebeleid te wijzigen. ABVAKABO FNV schrijft dat gemeenten, zonder grote systeemwijzigingen, veel zorgvuldiger de zorg kunnen aanbesteden, reële en faire tarieven voor de zorg kunnen vastellen en de indicatiestelling sterk kunnen verbeteren. Cliënten en werknemers in de thuiszorg zijn daar zeer bij gebaat.
Op 1 januari 2007 is de verantwoordelijkheid en financiering van de huishoudelijke zorg vanuit de AWBZ is overgeheveld naar gemeenten. In de afgelopen 100 dagen is gebleken dat de wijze waarop veel gemeenten huishoudelijke zorg hebben aanbesteed, zeer schadelijk is voor cliënten en werknemers in de thuiszorg. Op plaatsen waar thuiszorginstellingen buiten de boot vielen bij de aanbestedingen zijn duizenden werknemers en cliënten in onzekerheid gestort. Overnemende thuiszorginstellingen stellen werknemers aan tegen aanmerkelijk slechtere arbeidsvoorwaarden. Werknemers met vaste contracten krijgen arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. De aanbestedingen hebben onverantwoord lage tarieven uitgelokt, die niet alleen de kwaliteit van de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden van werknemers aantasten, maar ook leiden tot aantasting van de kwaliteit van zorg, het schrappen van opleidingen, de werkbegeleiding en de kwaliteitszorg. De gewijzigde indicatiestelling van gemeenten leidt in veel gevallen ertoe dat kwetsbare cliënten (mensen met een verstandelijk handicap, dementerenden en mensen met ernstige psychycho-sociale problemen) alphahulpen krijgen toegewezen, waarvoor zij zelf het werkgeverschap moeten vervullen.
ABVAKABO FNV vindt dat gemeenten de uitvoering van de WMO grondig moet gaan herzien en de door de bond bepleite verbeteringen moeten gaan aanbrengen.
Nadere informatie:
William Moorlag, regiobestuurder ABVAKABO FNV
Tel. 06 51218417 (M), 079 3536814 (W), 0595 442686 (T)
Als bijlagen verkrijgbaar: brief en knelpuntennotitie gericht aan alle gemeenten in Drenthe, Groningen en Fryslân
ABVAKABO FNV