Deelgemeente Charlois Rotterdam

Pendrecht Monologen voor het laatst te zien

Een scène uit Uitstappen zonder lawaai, het verhaal van Turkse gastarbeiders die in de jaren 60 door selectiebureaus werden geworven voor werk in Nederland, gespeeld door Hüseyin Karabulut en Orhan Zengin

Dinsdagmiddag 10 april én vrijdagavond 13 april worden de Pendrecht Monologen voor het laatst in Pendrecht gespeeld.

Humoristisch, ontroerend, en zeer herkenbaar. Eigenlijk moet iedereen de Pendrecht Monologen gaan zien, zei ooit een Charlois deelraadslid enthousiast na het zien van deze bijzondere toneelvoorstelling. Een goed advies. Maar wie ze nog wil zien moet dus snel zijn!

De Pendrecht Monologen zijn, na de première op 4 maart 2006, maar liefst veertig keer opgevoerd. In de wijk zelf in verzorgingshuizen, in flats, op scholen, in kerken, voor taalgroepen, in Turks Huis en voor Marokkaanse moeders, maar ook buiten Pendrecht, voor vertegenwoordigers van ministeries, op een theaterfestival in s Hertogenbosch en op symposia en conferenties.

Geschiedenis

De Pendrecht Monologen gaan over de geschiedenis van Pendrecht en haar bewoners. De idee erachter is dat je pas goed met elkaar kunt praten over de vragen rond het samenleven van nu als je elkaars geschiedenis kent en begrijpt.

Voor de Pendrecht Monologen vertelden oudere Pendrechtenaren hun persoonlijke levensverhaal aan theatermakers Pieta Bot en Cees Bavius van Bureau Art sans Frontières (BAF).

De voorstelling bestaat uit drie afzonderlijke monologen van ongeveer 20 minuten, opgevoerd door bewoners van Pendrecht. Alle drie de monologen verhalen hoe bewoners met verschillende achtergronden hun thuis vonden in de wijk Pendrecht.

Alleen de bomen zijn nog van toen

gaat over autochtone Rotterdammers die, vaak na inwoning bij hun ouders, in de nieuwe wijk Pendrecht kwamen wonen. Het gaat over het dorp dat Pendrecht was, tot de stad met grote vaart de wijk binnenviel en het samen leven veranderde; over hoe die eerste groep bewoners, die ervoor koos in de wijk te blijven wonen, zich staande probeert te houden.

Bestemming Nederland

gaat over de Indische Nederlanders in de wijk. INDOs: In Nederland Door Omstandigheden. Die omstandigheden: na jappenkamp, de komst naar en de ontvangst in Nederland, de stille aanpassing tijdens de wederopbouw en hun nieuwe toekomst in Pendrecht.

Uitstappen zonder lawaai

Deze monoloog vertelt het verhaal van Turkse gastarbeiders die in de jaren 60 door selectiebureaus werden geworven voor werk in Nederland. Gastarbeiders van toen, die nu als Pendrechtenaar vechten voor de toekomst van hun wijk.

Het vervolg

De Pendrecht Monologen zijn onderdeel van het project Samen op weg naar nieuwe Pendrecht Idealen en zijn de eerste van een drieluik. Op dit moment wordt hard gerepeteerd voor het vervolg: de Pendrecht Dialogen, eenakters over het samenleven van nu waarin jongere en oudere wijkbewoners samen op zoek gaan naar raakvlakken naast de verschillen. Het project wordt afgesloten met voorstellingen over nieuwe Pendrecht Idealen

De Pendrecht Monologen zijn ontwikkeld en uitgevoerd door BAF in samenwerking met Vitaal Pendrecht, BOP, Charlois Welzijn, St. Bavokerk, Turks Huis en Open hofkerk. Opdrachtgever: Pendrecht Zet Door.

De Pendrecht Monologen worden voor de laatste keer op 10 en 13 april in Pendrecht gespeeld in het Pendrecht Theater op Plein 1953

Op 10 april begint de voorstelling om 14.00 uur, op 13 april om 19.30 uur. De toegang is gratis, maar voor alle voorstellingen moet u wel reserveren. Dit kan via e-mail bavius@bureau-baf.nl of telefonisch: 06-511 09 946