Aziatische jongeren zoeken debat met filmfestival Asiascope


02.04.2007 / 12:36 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Jongeren organisatie nederland

Jongeren organisatie nederland

Aziatische jongeren zoeken debat met filmfestival Asiascope

Delft, 02 april 2007 - Nog twee weekjes en dan gaat de eerste editie van Asiascope Rotterdam 2007 - Overseas Asian Film Festival van start! Van 19 tot en met 22 april 2007 zullen in Theater Lantaren/Venster te Rotterdam 13 verschillende films draaien. Er zullen debatten gevoerd worden met filmmakers, acteurs, politici en kunstenaars versus de filmfestivalgangers en we kunnen genieten van muzikale intermezzo's. Het door Jongeren Organisatie Nederlandse Chinezen (JONC) georganiseerd evenement is het eerste Europese filmfestival dat zich specialiseert in films die gaan over de Aziatische diaspora.

Het festival opent donderdag 19 april om 19.30 uur in Theater Lantaren/Venster in Rotterdam met de film EVE AND THE FIRE HORSE (Canada, 2005) van Julia Kwan. Deze film heeft diverse prijzen gewonnen waaronder de Special Jury Prize op het Sundance Film Festival 2006. De avond zal onder leiding van radiomaker Hong Tong Wu verder gaan in een debat waaraan filmmaakster Julia Kwan, acteur Kim Ho kim, wethouder Orhan Kaya en antropologe Yocklang Chong zullen deelnemen.

Voor wie niet kan wachten tot de openingsavond is op woensdag 18 april in De Balie in Amsterdam Asiascope Preview. Na vertoning van de film SEPET (Maleisië, 2004) is er een debat met onder andere politicus Yuen Keong Ng en kunstenares Yee Ling Tang.

Op zaterdag 21 april zullen onder andere filmmakers Michael Kang van THE MOTEL, Steven Hahn van PARTY, Julia Kwan van EVE AND THE FIRE HORSE en In-Soo Radstake van MADE IN KOREA: ENKELTJE SEOUL-AMSTERDAM? aanwezig zijn voor de Directors Talk. Dit evenement is gratis toegankelijk voor alle festivalgangers

Muziekliefhebbers kunnen op vrijdag 20 april in Theater Lantaren/Venster terecht waar onder andere Jikky Lam tijdens de Talent & Pro Event een performance geeft op de guzheng, de Chinese citer. Het evenement is gratis toegankelijk voor alle festivalgangers.

Kaartverkoop:

Lantaren Venster

010-277 22 77

De Balie

020-553 51 00

Normaal: Euro 8,-
Korting: Euro 7,- (studenten, kortingspassen, jonc-leden, CPIPF-leden) I: www.asiascope.nl

HIER VOLGT HET VOLLEDIGE PROGRAMMA:
BANANA (Verenigde Staten, 2002) van Kevin Lee is een korte film dat gaat over een nieuwe immigrant heeft te maken met taalbarrières, slechte levensomstandigheden en heeft het nare vermoeden dat zijn versgeboren baby een 'banaan' is. (Europese première) EVE AND THE FIRE HORSE (Canada, 2005) van Julia Kwan is de openingsfilm en gaat over een 9-jarig meisje met een wilde fantasie, dat opgroeit in een traditioneel Chinees migrantengezin in Vancouver. (Nederlandse première)
FALLING FOR GRACE (Verenigde Staten, 2006) van Fay Ann Lee gaat over Grace, een Amerikaanse Chinese, die graag bij de elite van New York wil horen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst wordt zij verward met een rijke Hongkongnese erfgename en ontmoet ze haar prins op het witte paard. (Nederlandse première) IN DEN TAG HINEIN (Duitsland, 2001) van Maria Speth. Lynn (22) woont met haar broer in Berlijn. Ze heeft geen een doel in het leven. Haar vriend David daarentegen is volledig gefocused op zijn zwemtrainingen. Wanneer Lynn de Japanse student Koji ontmoet wordt alles nog ingewikkelder.
JOURNEY FROM THE FALL (Verenigde Staten, 2006) van Ham Tran won de prijs voor beste cinematografie op het Milan International Film Festival. Dertien jaar na de Vietnam oorlog, wordt een familie die zwaar getroffen is door de oorlog gedwongen te emigreren naar Amerika (Nederlandse première).
KINAMAND (Denemarken, 2005) van Henrik Ruben Genz kreeg een aantal nominaties voor zijn film. De productie verzilverde de FIPRESCI Prijs op het Tjechische Filmfestival 2005. Keld is een dikke ongemotiveerde Deense loodgieter die er alleen voor staat. Hem wordt gevraagd een schijnhuwelijk aan te gaan met een Chinese dame (Nederlandse première).
MADE IN KOREA: A ONE-WAY TICKET SEOUL-AMSTERDAM? (Nederland, 2006) van In-Soo Radstake. Toen hij drie maanden oud was, kwam In-Soo Radstake aan op Schiphol. Net als de acht andere weeskinderen die in hetzelfde vliegtuig zaten werd hij door een Nederlands echtpaar geadopteerd. De regisseur besluit met zijn vriendin naar Seoul te reizen en op zoek te gaan naar zijn moeder.
THE MOTEL (Verenigde Staten, 2005) van Michael Kang won de Humanitas Prize 2005. De 13-jarige Ernest Chin woont en werkt in een ranzig motelletje en wordt totaal onbegrepen door zijn familie (Europese première).
HET PAARD VAN SINTERKLAAS (Nederland, 2005) van Mischa Kamp gaat over het Chinese meisje Winky Wong. Haar familie is naar Nederland verhuisd en ze moet heel erg wennen aan de Nederlandse gewoontes en gebruiken. Haar beste vriend is het paard Saartje. Als Saartje overlijdt, vraagt ze een paard aan Sinterklaas.
PARTY (Verenigde Staten, 2006) van Steven Hahn en Francis Hsueh is een levendige documentaire die het moderne Aziatische Amerika door het prisma van New York's party scène onderzoekt (Europese première).
SEPET (Maleisie, 2004) van Yasmin Ahmad gaat over hoe jonge geliefden omgaan met de verschillende achtergronden, familie en sociale druk.
SIMPLY FOBULOUS (Verenigde Staten, 2005) van Richard Cranor is een romantisch komedie over 's werelds eerste 'post-order bruidegom'. (Nederlandse première) Yu-lan (Nederland, 2004) van David Verbeek gaat over Yu-lan, een Chinees meisje dat vier jaar in Amsterdam woont en een stom kantoorbaantje heeft bij een computerbedrijf. Als haar vader haar komt opzoeken wil hij dat ze terugkomt naar China.

Asiascope Rotterdam 2007 wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsors: Theater Lantaren/Venster, De Balie, Talent & Pro, VSB Fonds, Stichting Volkskracht, Prins Bernhard Fonds en Artbox.

JONC staat voor Jongeren Organisatie Nederlandse Chinezen. De vereniging bestaat sinds 1991 en is geheel onafhankelijk, non-profit en staat los van politieke of religieuze overtuigingen. De leden van JONC zijn Chinese jongeren van ongeveer 18 tot 35 jaar.


--------------------------------------------

Noot voor de redactie /