Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Verslag NK E Waalwijk

Twee dagen schaken over negen ronden kan voor de nog zeer jonge schakers tussen de zeven en tien jaar met recht topsport genoemd worden. Er werd vol vuur gestreden om de Nederlandse titel, een podiumplaats, een uitzending naar het buitenland of natuurlijk gewoon om dat felbegeerde puntje extra. De speeltijd van 35 minuten pppp werd vaak goed (en ook helemaal) benut op een enkel herdersmatje of openingsvalletje na. Veel spelers waren echt aan elkaar gewaagd. Alle partijen worden ingevoerd en kunnen via de site nagespeeld worden.

Bij de meisjes werd Masja Bitalzadeh met een 100% score terecht Nederlands Kampioene. Willemijn de Voogt pakte met 7 punten op knappe wijze de tweede plaats. Beide meisjes zijn hiermee verzekerd van een uitzending naar het WK of EK later dit jaar in respectievelijk Turkije en Kroatië. Maureen Naber behaalde met 6 punten het brons en daarmee ook een mooie beker. In de algemene categorie deelden Alexander Polak en Yvar Verseef de derde plaats. Op weerstandpunten mocht Yvar de beker mee naar huis nemen. Lars Vereggen uit het nabij Waalwijk gelegen Oosterhout en de nog zeer jonge Thomas Beerdsen uit Apeldoorn hadden niet genoeg aan negen ronden om uit te maken wie zich Nederlands Kampioen 2007 mag noemen. Beiden eindigden na een voor beide spelers zeer spannend toernooi op 7.5 punten. Een barrage op maandag zal hier de beslissing moeten brengen. Een uitzending naar het buitenland is voor Lars en Thomas wel inmiddels duidelijk, maar de keuze wie waar naar toe gaat laat nog even op zich wachten.

Dat door al deze kinderen het schaken zeer serieus genomen wordt blijkt wel uit de volgende meest opmerkelijke discussie die achter het bord gevoerd werd: n speler zette één van zijn stukken recht en sprak even rechtzetten, waarop de tegenstander zei: dat mag je niet zeggen, je moet jadoube zeggen.
Er was tijdens het toernooi volop gelegenheid om te analyseren en daar werd ook goed gebruik van gemaakt.
Voor de derde keer werd er gekozen voor het concept om de speelzaal vrij te houden van publiek om de kinderen alle rust te gunnen voor het spelen van dit voor hen zo belangrijke toernooi. Zowel de kinderen als de ouders / begeleiders hebben dit weer zeer op prijs gesteld.

De meest slopende partij werd in ronde 4 gespeeld door Olav Mostertman uit Groningen tegen Alexander Polak uit Oegstgeest. Olav zat doodziek achter het bord. Hij heeft twee pakjes tissues volgesnotterd en had op een gegeven moment een stapel naast het schaakbord liggen die groter was dan de schaakklok, maar opgeven, ho maar. De volledige speeltijd werd gebruikt. Uiteindelijk wist Alexander toch nog mat te forceren met nog 20 seconden op zijn klok. Nu moest Olav een moeilijke beslissing nemen of hij de laatste partij van die dag wellicht niet meer zou spelen maar direct onder de wol moest kruipen. Hij besloot toch door te gaan en won gewoon zijn vijfde partij. Na een goede nachtrust, en met wat hulp van een paracetamolletje was hij s morgens weer helemaal de oude en rende weer vrolijk rond. Alexander had na deze partij kennelijk nog energie genoeg. Hij verloor weliswaar de 5e ronde van Lars Vereggen, maar wist tussen 7 en 9 s avonds FM Dirk van Dooren nog even op de knieën te krijgen, en hij was de enige die dat voor elkaar kreeg. Een geweldige prestatie !

De simultaan van FM Dirk viel zowel bij hem zelf als bij de kinderen en enkele ouders zeer in de smaak en is zeker voor herhaling vatbaar. Dirk heeft 21 borden tegen gehad, 13 handtekeningen uitgedeeld, 8 verschillende openingszetten gespeeld, tegen 2 ouders en 2 kinderen remise gespeeld en van Alexander verloren. De 2 remisepartijen zijn ingevoerd. Thomas Beerdsen wist Dirk knap op remise te houden na de opening 1. Ph3.
Yvar kreeg remise aangeboden nadat hij met een pion meer in slaap gevallen was achter het bord. Hij kon toen met een tevreden gevoel een verdieping hoger echt naar bed.
Dirk had ongeveer dezelfde uitslag als Bianca Muhren het eerste jaar en Piet Pele afgelopen jaar. Dirk had er alleen ongeveer een uur minder voor nodig om de simultaan helemaal uit te spelen. Hij heeft de smaak dus te pakken.

Namens de organisatie wens ik de prijswinnaars veel geluk en natuurlijk succes op een van de internationale toernooien. Dank aan de KNSB voor het vertrouwen; wij zullen met veel inzet en plezier ook de komende drie jaar het toernooi weer in Waalwijk organiseren. Zie ook de toernooi site.

Jos Schlangen

---