Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis Zaterdag 7 april 2007 t.e.m. zondag 29 april 2007
ACTIVITEITEN
Zondag 8 april, 14u: gratis publieksrondleiding over de vaste collectie
Zaterdag 14 en zondag 15 april: deelname aan het nationale Museumweekend
gratis rondleidingen over de vaste collectie om 11u en om 15u.
Zondag 22 april, 14u: gratis publieksrondleiding over de vaste collectie
Zondag 29 april: Japanse klanken over Leiden
Op zondag 29 april kunt u in het SieboldHuis een uniek programma rondom Japanse muziek bijwonen.
De beiaardiers Mathieu Polak en Toru Takao zullen samen met fluitiste Yoko Kobayashi laten horen hoe Japanse muziek op een Nederlands/Vlaams instrument als de beiaard bijzonder welluidend kan klinken. Het programma omvat een korte lezing over de beiaard en een duoconcert fluit-beiaard. Het is zelfs mogelijk om kort actief kennis te maken met de beiaard: 's ochtends kunt u deelnemen aan een beiaard-les. De afsluiting van deze dag is echt bijzonder: op de beiaard van het stadhuis zullen Polak en Takao Japanse muziekstukken spelen, zodat de Japanse klanken in elk huis in Leiden kunnen binnenwaaien.
Workshop/les: 10u30-11u30 (kinderen), 11u30-12u30 (volwassenen). Lezing met aansluitend duoconcert: 14u-16u.
Concert op de beiaard van het stadhuis: 16u-17u.
Kosten lezing en concert: ¤15, inclusieff museumentree. Prijs les/workshop: ¤5. Prijs concert sstadhuis: gratis.
Aanmelding voor elk onderdeel van het programma is verplicht, behalve voor het concert op de beiaard van het stadhuis. Dit kan voor vrijdag 20 april via
TENTOONSTELLINGEN
Tijdelijke tentoonstelling in het SieboldHuis:
Crispy Cloud Kombini
Drukwerk-installatie van Harmen Liemburg, geïnspireerd op de Japanse popcultuur Vanaf 23 februari t.e.m. 17 juni 2007.
Grafisch ontwerper Harmen Liemburg (º1966, Lisse) zal in het voorjaar van 2007 de oude Japanse collectie van het SieboldHuis op een bijzondere manier met het Japan van nu verbinden. Tijdens een verblijf in Japan verzamelde objecten worden omgezet in kleurrijke zeefdrukken die laten zien hoezeer mascottes als Doraemon, Mr. Friendly en Hello Kitty een prominente plaats hebben verworven in de Japanse samenleving.
Regelmatig vraagt het SieboldHuis een jonge kunstenaar om in zijn werken een verbinding te zoeken tussen de vroeg-negentiende eeuwse Siebold-collectie en het Japan van nu. Liemburg nam de uitdaging aan en trad letterlijk in het voetspoor van Philipp Franz von Siebold en verbleef deze winter anderhalve maand in de vroegere verblijfplaats van Siebold: Nagasaki. Op dit kruispunt tussen Japanse, Chinese, Koreaanse en Westerse cultuur onderzocht hij hoe de alomtegenwoordige Japanse pop- en 'kawaii'- ('cuteness') cultuur zijn weerslag vindt in de plaatselijke consumptiecultuur.
Vaste opstelling
Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1830 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.
SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39
Annelies Valgaeren | Communicatie | SieboldHuis | tel: + 31 (0)71 5125539 |
Van 23 februari tot 17 juni in het SieboldHuis:
Crispy Cloud Kombini - Drukwerk-installatie van Harmen Liemburg, geinspireerd op Japanse snoep en snackverpakkingen