LTO Noord


Uitzaaiend onkruid veroorzaakt jaarlijks schade op akkers en weiland

Vroege voorjaar noopt terreinbeheerders om nog eerder te maaien.

Boeren zijn al jaren de dupe van terreinbeheerders die niet omkijken naar het onkruid dat op hun weiland en akkers groeit en het onkruid niet of niet tijdig maaien. Het gaat vooral om distels die niet alleen overlast maar ook schade veroorzaken, met name voor (huis)dieren en vee. Het vroege voorjaar zorgt ervoor dat de problemen eerder de kop op steken dan voorgaande jaren en vergt snellere actie.

LTO Noord heeft een dringend beroep gedaan op alle grondeigenaren en terreinbeheerders (provincies, waterstaat, waterschappen, gemeenten e.a.) in Noord-Holland om hun verantwoordelijkheid te nemen en het onkruid aan te pakken. Als ze dat niet doen, zaait het zich na de bloei uit naar aangrenzende landbouwpercelen. Het gaat hierbij naast distels om fluitenkruid, krulzuring en berenklauw. Op meerdere percelen groeit ook het Jacobskruiskruid, dat dodelijk kan zijn voor het vee. Jaarlijks gaan er landbouwhuisdieren aan dood.

De praktijk van de afgelopen jaren was dat boeren en tuinders werden gedwongen om extra bestrijdingsmiddelen te gebruiken om ongewenst en gevaarlijk onkruid te lijf te gaan. Het komt regelmatig voor dat in de buurt van spoorlijnen, snelwegen en braakliggende bouwgrond grote stukken weiland worden overwoekerd door distels. Koeien willen er niet meer eten en de boer moet maar zien hoe hij zich eruit redt.

De provincie Zuid-Holland heeft een provinciale distelverordening. In Noord-Holland is dat niet het geval. Diverse Noord-Hollandse gemeenten hebben een passage opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Op grond van deze verordeningen kunnen grondgebruikers gedwongen worden de verspreiding van distels aan te pakken door bermen op tijd te maaien. Dat betekent meerdere keren maaien, namelijk half mei en vervolgens in de zomer en in het najaar nog minimaal twee keer.

LTO Noord roept alle leden op om overlast als gevolg van uitzaaiend onkruid te melden bij het LTO Noord informatiecentrum via T 023 â 51 62 360, waar nodig zal actie ondernomen worden richting terreinbeheerders. Zonodig zal de organisatie er toe overgaan om andere partijen aansprakelijk te stellen voor de schade.

Vrijdag 6 april 2007